Ние не сме ведомство, подчинено на Министерски съвет. Нашият диалог с вас като неправителствени организации е тук в тази зала. Това каза Бисер Троянов на среща с неправителствени организации по повод упрека, че Централната избирателна комисия не участва в Изборния борд към Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Говорителят на ЦИК Троянов заяви на неправителствените организации, които поставиха въпроса по време на срещата: „Вие сте регистрирани, знаете с решение на ЦИК. Това, което вие наблюдавате, това, което вие имате като виждане и като упреци към работата на избирателните комисии, включително и на ЦИК, ние никога няма да ви откажем да ви изслушаме, този форум няма да бъде единственият и последен. Но мястото, където вие трябва да поставите вашите проблеми, е тук на съвместна работа с ЦИК”.

Бисер Троянов мотивира притесненията на ЦИК като цитира правила за дейността на гражданския борд, където се посочва, че той е „независим експертно-консултативен орган, който подпомага Министерски съвет”. „По тази причина работата ни с вас е в тази ЦИК, в този формата, ако прецените той може да бъде естествено разширен. Но ние не сме ведомство, подчинено на МС. И след като гражданският борд консултира МС, считаме, че този формат и тази диалогичност по някакъв начин трябва да бъде решавана на съвместни заседания с вас като неправителствени организации”, каза той, визирайки днешната им среща.

Председателят на ЦИК Красимира Медарова изказа преди това своето мнение, че чрез диалог могат да бъдат постигнати много по-добри резултати, отколкото ако диалогът бъде отхвърлен. „Така или иначе ЦИК е колегиален орган и позицията е, чрез решение и след като има взето решение, то трябва да се изпълнява от всички”, посочи тя.



Мария Мусорлиева, която е от зам.-председателите на ЦИК, обясни, че изцяло адмирира инициативата на премиера Марин Райков за създаването на борда. Тя изтъкна пред НПО-тата, че в ЦИК четат и се запознават със стенограмите от заседанията на кабинета непрекъснато, както и с всички техни изявления. Наясно са с тях, но през това време имат заседания и заради съкратените срокове почти не могат да се лишат от нито един член на ЦИК, защото освен кворума, паралелно вървят срещи с НПО-та, с работни групи и др. „21 човека за цялата страна все пак по всички въпроси, на съкратените срокове, иначе е много трудно”, каза тя.

Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда, коментира на срещата, че членове на изборния борд са представители на организации, които са наблюдатели, а представители на институциите идват в този формат, за да може да става диалог. „Така в този смисъл аргументът, че ако ЦИК участва, тя ще изглежда като някакъв придатък на изпълнителната власт, според мен не е релевантен”, коментара тя.