50-ина души се събраха на протест срещу „забранителния списък” за изборите
46448

Your browser doesn’t support HTML5 audio

50-ина души се събраха на протест срещу „забранителния списък” за изборите
  • 50-ина души се събраха на протест срещу „забранителния списък” за изборите

Близо 50 души се събраха на митинг-протест пред НДК под надслов „Искаме си гласа обратно”. Организаторите обясниха, че идеята за протест е дошла от група във социалната мрежа Facebook. Инициаторите на протеста акцентираха на несъгласието си с т.нар. „забранителен списък”, който остави много хора без право на глас. Протестът няма политически характер, каза Радослав Стоянов, член на инициативния комитет, организирал митинга.

Протестът в еня за размисъл започна пред НДК, за да продължи до ЦИК. „На 23 октомври демократични избори нямаше”, каза Стоянов.

„Идеята се зароди вечерта на 24 октомври. Аз и още шепа хора бяхме видели във Facebook, че някой призовава да се съберем пред ЦИК да видим какво става. Запознахме се с много хора там на място и решихме да направим този „Поход на откраднатите гласове”. Тук сме се събрали група хора в ролята си на граждани, които считаме, че не можем да приемаме социолози на база екзит полове да ни казват кой е спечелил нашия глас. Не можем да приемем, че 400 000 човека в забранителни списъци е нещо, което може да се подмине. Че не може да има депутати от която и да е партия на мястото, където се броят бюлетините; че не може ЦИК, институцията, която трябва да защити основополагащото действие на цялата демокрация, изборите, гласът на хората, те да нарушават закона”, обясни той.

Радослав Стоянов призова да не се подминават с пренебрежение негативните коментари на международните наблюдатели на изборите за местна и президентска власт.