Интервю от 9 септвмври 2010 г.

Слабо земетресение с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер беше усетено в района на София. В интервю за Дарик директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев заяви, че не бива да се търси връзка между днешното земетресения и това на 27 август, когато трус със сила 2,8 по скалата на Рихтер бе усетен на територията на София.

Ето какво още каза за Дарик Николай Милошев:

За 14 дни две земетресения бяха усетени в София, как си обяснявате това?

Това са микроземетресения и днешното, и това преди две седмици. По принцип в региона на София такива микроземетресения се случват един-два пъти годишно. През предните години сме имали щастието, че са били още по-леки и са били малко по-надълбоко, в резултат на което никой не ги е усетил. Не бива да търсим корелация между двете земетресения, станали в София през последните две седмици. Това е случайност. По два случая корелация не можем да направим, така че нищо изключително, нищо плашещо и тревожно няма в цялата работа. Разбира се, е много неприятно, макар и на прага на усещането, защото земетресение под 3 по скалата на Рихтер се наричат в сеизмологията микроземетерсения. На тях дори не им се обръща внимание, освен в случаите, когато са в гъсто населени райони, като днешния случай, и когато много хора ги усещат. Нанасят някаква психологическа щета, за материални щети не можем да говорим изобщо.

Има ли вероятност тези микротрусове да предвещават по-силен?

Съществуват и двете теории - едната теория, която казва, че тогава, когато има микроземетресения, те разтоварват натрупваните напрежения в земната кора. Съществува и друга теория, която казва, че по-слаби земетресения могат да бъдат последвани от по-силно. За да се отговори на този въпрос, трябва да има много сериозни геологически наблюдения, на дълбочината на земната кора на съответните региони, където точно са се случили. Такива наблюдения нямаме. До известна степен гадаем по предишни проявления в региона на София. Това земетресение, което беше преди две седмици, след него нямаше нищо като последствие. По принцип земетресенията, които са се случвали в София, не са известни с т. нар. форшокова активност, но не казвам, че е невъзможно това нещо да се случи. Това е нещо, което се крие дълбоко в недрата на земната кора. Ако можехме еднозначно да кажем, по никакъв начин не бихме го спестили и едното, и другото. В момента с повишено внимание следим. За момента няма никакви по-малки афтършокове. Тъй като земетресението е много слабо, може след него да няма още по-слаби.

Докъде е стигнала технологията, има ли възможност едно по-голямо земетресение да бъде предизвестено?



За съжаление, не. Това не е само проблем в България, това е световен проблем. Ние сме в активен земетръсен регион на Земята, но японците са в много по-земетръсен район. Знаем до какво ниво е достигнала японската технология и там не се предсказват земетресения, защото просто още не може. През 70-те години на миналия век е имало опити за предсказване на земетресение в Китай. Имало един успешен случай за предсказване на земетресение, в резултат на което през 1975 година, ако не ме лъже паметта, се е приело, че китайската геофизична наука е стигнала до фаза да предсказва земетресения. Години след това става много по-силно земетресение в същия регион, без да бъде предсказано. Жертвите са много, защото се е считало, че ако нещо такова тръгне да се случва, ще бъде предизвестено. След този случай не само Китай се отказва да предсказва земетресения. В световен мащаб се стига до решение, че до момента, в който не се стигне до еднозначни характеристики, които твърдо да могат да предизвестят земетресение, просто това е нещо, което не бива да се спекулира с инстинкта за самосъхранение у хората. До ден-днешен в световен мащаб прогноза от национално отговорни институции, които се занимават с диагностициране на земетресение, все още не се правят. Световната наука не е стигнала да може еднозначно да каже. Прогнозата за земетресение е нещо много по-различно примерно от прогнозата за дъжд. Прогнозата за дъжд ще ви накара да си вземете чадъра и ако не завали, ще си кажете защо го мъкнах този чадър. Докато една прогноза за земетресение да има сигурност близка до 100 процента... Има хора, които си вярват и които са убедени, че могат да предскажат земетресение. Нека си спомним случая преди две години в Хасково. Хората пощуряха на Великден, а нищо не се случи. Прогнозата на Лещански за силен трус в Хасково. Това е най-близък пример за нас всички. Ако ние можехме да предскажем едно земетресение, ние бихме били велики и сигурно бихме спечелили Нобелова награда, и никой нямаше да ни завиди за това. Природата крие някои от тайните си по-дълбоко от това, в което можем да проникнем.