Представители на водещите пациентски организации предлагат да се увеличи таванът на заплатата, върху която се плаща здравната осигуровка. Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след среща с ръководствата на национално представените пациентски организации.

Сега този таван е 2000 лева, а пациентите предлагат да се увеличи на 5000 лева. Министър Атанасова и представителите  на организациите заявиха още, че ще работят за утвърждаването на законодателни мерки, които да подобрят събираемостта на здравните вноски, като се разработят и варианти за събиране на вноските на над 1 милион здравно неосигурени българи.

На срещата бяха обсъдени още предложения за промени на здравното осигуряване и дългосрочната здравна политика. Сред обсъдените идеи са отпадането на таксите за избор на екип и придружител в болниците, идеята за преструктурирането на Изпълнителната агенция за медицински одит като специализирана институция, следяща дали подадените сигнали са вследствие на лекарска грешка или медицински инциденти.

Министър Атанасова потвърди и информацията, че в Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив са извършени редица нарушения по процедурите за обществени поръчки за периода 2008-2011 г. Болницата дължи около 5 млн. лева на фармацевтичната компания „Софарма Трейдинг”. За да не бъде осъдена да ги плати, болницата трябва да сключи съдебна спогодба, а решението за нея вероятно ще бъде подписано от здравния министър. В момента лечебното заведение няма запорирани сметки, а за подобряване на контрола в болницата ще бъде увеличен броят на членовете в съвета на директорите.