Интервю с Николай Петров
25214

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Интервю с Николай Петров

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Музикалният театър се готви за протест пред Министерски съвет
  • Интервю с Николай Петров
  • Музикалният театър се готви за протест пред Министерски съвет

Скандалът около избирането на Борис Панкин за директор на Музикалния театър и протестът на трупата срещу новия им шеф продължава да набира скорост. Ден след като от Министерство на културата обявиха, че конкурсът за директор на колектива е проведен съгласно всички изисквания, от Музикалния контрираха с нови факти около процедурата. Според екипа му е нарушено споразумение, подписано през юли миналата година от бившия министър на културата Стефан Данаилов и синдикални организации към КНСБ и Подкрепа. Затова и съставът на Оперетата пренася протеста си на улицата като излиза пред Министерски съвет в сряда от 11.00 ч. 

Според трупата на Музикалния театър при провеждането на конкурса за директор на Оперетата е нарушен колективен трудов договор, подписан на 20 юли 2009 г. По силата на този документ, в комисията, която е избрала Панкин за шеф на Музикалния, задължително е трябвало да има хора от синдикалните организации на КНСБ и Подкрепа. Представител на Покрепа обаче не е бил включен в състава й, казват от Оперетата. На базата на този факт колективът й смята, че може да оспори конкурса, проведен от Министерство на културата. 

Междувременно предвидената за тази сутрин във ведомството среща с цел сближаване на позициите между двете спорещи страни се провали. От Музикалния театър отказаха да присъстват на нея, защото нямало какво да си кажат с новия си шеф Борис Панкин. Колективът на Оперетата е категоричен, че би разговарял само с принципала си в лицето на министър Вежди Рашидов.

В поредно писмо изпратено до него от Музикалния театър питат министъра дали е съгласен с думите на заместника си Димитър Дерелиев, че трупата на Оперетата е "лумпенизирана тълпа". Дерелиев даде това определение за състава на Музикалния след като миналата седмица той отказа да пусне в сградата на театъра новия си директор чрез блокада на задния вход. Артистите питат, ако Рашидов се разграничава от думите на заместника си би ли поискал оставката му?



От Музикалния недоволстват и срещу позицията на Министерство на културата, че протестът на част от трупата му бил продиктуван от съпротива срещу необходимите реформи в театъра. Колективът му определя това твърдение като лъжа и чиста манипулация. Не сме против реформа, казват в един глас от Оперетата и допълват, че проблемът е творчески, свързан с некомпетентността на Панкин, и с факта, че конкурсът е опорочен. 

През днешния пореден ден от сагата, Борис Панкин беше обвинен и в скрита приватизация. Целяло се той да осъществи такава, като влее частен капитал в Музикалния театър.

За кратко фокусът от скандала с Борис Панкин се измести върху изпълняващия досега длъжността директор на Музикалния Марио Николов, който също участва в конкурса на културното ведомство. Според появили се информации и той, както и Панкин, е включил в концепцията си за бъдещето на Оперетата, произведение на Александър Йосифов - председател на комисията, избрала новия шеф на институцията. Колегите на Николов обясниха, че не могат да потвърдят дали това е вярно, а самият той се скри от журналистите, имащи желание лично да му зададат този въпрос. 

Следващата стъпка на колектива на Оперетата е протест пред Министерски съвет. Столична община е разписала разрешение за такъв за дните 20, 21 и 22 януари от 10.00 ч. Първата сбирка под прозорците на Бойко Борисов ще е в сряда от 11.00 часа.

В прикачения звуков файл можете да чуете интервю с Николай Петров от Музикалния театър.