Здравният министър предлага нов здравноосигурителен модел
98764

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Здравният министър предлага нов здравноосигурителен модел
  • Здравният министър предлага нов здравноосигурителен модел
Нов здравноосигурителен модел, предложен от ресорния министър Кирил Ананиев, породи противоречиви мнения в сектора. Предвижда се здравната каса да заплаща лечение до 700 лева, а разходите над тази сума да се покриват от здравни застраховки, които ще бъдат задължителни. Обсъжда се обаче дали техният размер да бъде 2 процента върху дохода или фиксирана сума от 12 лева на месечна база. Още в първите дни след представянето си новите предложения породиха недоволство сред лекари и пациенти.
 
Идеята е допълнителният процент да се внася при застрахователни компании, информира Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Така, ако първият вариант, например, бъде избран, вече няма да плащаме 8 процента от осигурителния си доход за здраве, а 10 – като два ще се внасят при застрахователни компании. "Другият вариант е да не е 2% върху дохода, а да бъде като плоския данък - всеки да плаща 12 лева месечно независимо от дохода", посочи д-р Кацаров.

Ще се увеличи ли здравната вноска?
 
От Лекарския съюз обаче изразиха несъгласие с новите предложения, които все още не са представени официално. Притеснението на лекарите е, че в процеса на формиране на правилата и цените вече влизат нови играчи в лицето на застрахователите, но отпадат съсловните организации. Министър Кирил Ананиев е представил идеите си освен пред лекарския, зъболекарския и фармацевтичния съюз, и пред Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, добави председателят и Милка Василева: "Много е рано да говорим за каквото и да било, тъй като вчера беше първа среща и министърът просто ни разказа идеите си за двата модела без сериозни цифри, без сериозен анализ".
 
Фармацевтите обаче откриват положителни страни в новите предложения. Председателят на Фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов: "Някои неща са изключително позитивни, ще успокоят системата, ще дадат възможност на пациентите наистина да са фактор в определяне на качеството на това какво се прилага като лечение".


Безработните дължат месечно по 20,40 лв. за здравни вноски

Не така обаче смятат пациентските организации. Според Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”, системата има достатъчно пари и към настоящия момент: "Може някой непрекъснато да предлага увеличаване на нещо. Въпросът е, че ние не виждаме реално с какво ще подобри увеличаването на парите. Ние и сега имаме страшно много пари в здравеопазването, страшно много се краде, страшно много се пренасочват средства. Здравеопазването ни е най-лошото в цяла Европа. Държавните чиновници в управлението на тази държава се опитват от най-бедния народ в Европа да изискват, да имат още повече задължения, а Министерство на здравеопазването задължения няма".
 
Идеите си здравният министър Кирил Ананиев разкрил и пред някои болнични асоциации. Частните болници обаче не били поканени, добави д-р Николай Болтаджиев, който ги представлява. На срещата с организациите е станало ясно също така, че министерството обмисля държавните и общинските болници да се преобразуват по модела на БДЖ. Не било уточнено обаче какво точно предвижда този модел.

Здравната каса с нови изисквания към болниците
 
Подготвяла се и друга промяна – в нормативната уредба на Националната здравноосигурителна каса, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Според пациенти обаче по този начин водещи за предписването на терапията ще се окажат финансовите, а не медицинските показания.
 
Очаква се министърът да представи официално идеите си на кръгла маса в края на месеца.