Главната улица на хасковския кв. „Болярово" беше залята от вода след като язовирът край квартала преля. Три къщи бяха наводнени. Улици и дворове бяха наводнени и в Първомай, където преля дренажен канал. Преляла река в Пловдивско пък затвори пътя между селата Поройна и Леново. Метеоролози предупреждават за интензивно снеготопене в равнинната част на страната в следващите 6-7 дни.

Заради покачването на нивото на реките обстановката на територията на област Хасково е усложнена. На входа и изхода на града са поставени наблюдателни постове за следене нивото на река Хасковска. Събрани са общинските кризисни щабове на Хасково и Харманли. Всички структури на МВР са в повишена готовност за реагиране при необходимост, отбелязват от ведомството. Най-критично в обедните часове бе положението в индустриалната зона на града, където коритото на река Хасковска е затлачено. На мястото бяха областният управител Ирена Узунова и началникът на областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Вълчев.

Големите язовири са под непрекъснато наблюдение и контрол от „Напоителни системи", припомни Узунова, призовавайки кметовете за непрекъснато наблюдение над всички общински язовири.

През деня бе направена ревизия и на язовира в Стамболийски, на който преди дни бе сложен своеобразен байпас по препоръка на специалисти. Там за момента няма нищо тревожно, отбеляза областният управител на Хасково.



Дренажен канал преля по обяд и наводни улиците и дворовете на северната част на град Първомай. На места водата достигна половин метър. Според кмета на общината Ангел Папазов проблемът е в бързото топене на снега, вследствие на което каналът не е успял да поеме всичката вода. Ситуацията е овладяна след сформиране на кризисен щаб. Няколко часа по-късно нивото на водата драстично се понижи. Щетите ще бъдат оценени след като водата се отдръпне напълно.

Вследствие на снеготопенето преля и река Мечка в Пловдивско. Водата е заляла моста между селата Поройна и Леново, заради което пътят беше затворен, а движението - пренасочено през пътя за Кърджали.

Язовир "Леново" има повишение на нивото на водата и от неделя (26 февруари) започва поетапното му изпускане. Няма опасност от преливане и скъсване на стената.

Няма възникнали бедствени ситуации независимо от обилното снеготопене, съобщиха от пресцентъра на МВР. На места поради високи подпочвени води са наводнени мазета и приземни етажи. Състоянието на водоемите на територията на страната е нормално, осигурени са необходимите свободни обеми. Всички водоеми са със значителна дебелина на ледената кора - 20 см - 40 см. По данни на МОСВ нивата на голяма част от реките, на които водосборите са със снежна покривка, ще се повишават.

В следващите дни снеговете в равнинната част на страната ще се топят интензивно, предупреждават от НИМХ към БАН. През следващите 6-7 дни в равнинната част (под 600 м) от страната снежната покривка почти навсякъде ще се стопи, сочат още данните за актуалната снежна покривка и за симулираното водно съдържание в снега.