При направленията смятаме, че нещата са разпределени нормално, съобразно средствата, които имаме. Лекарите имат достатъчно направления към настоящия момент. Това каза пред БНТ директорът на НЗОК Пламен Цеков.

Той заяви, че евентуално през юни може да възникне някакъв проблем с издаването на направления, "но ние имаме буфери, така че най-вероятно няма да има проблем". Лекарите винаги искат повече направления, но сега нямаме притеснения за направленията, увери Цеков.

За здравното досие директорът на НЗОК каза, че личният код трябва да се вземе от пациента, допълва БГНЕС. Персоналното досие съществува от няколко години, но в по-умален вид. "От няколко години в досието може да се влиза с електронен подпис, което правеше досието неработещо. НЗОК направи така, че чрез 10-цифрен код може да се влиза в пациентското досие. За 6 работни дни има раздадени 7000 кода. От една страна, искаме да се вписва всичко в досието, което се заплаща от НЗОК като услуга за пациента, и разчитаме, че пациентите, информирайки се за това, ако се констатира, че има услуги, които са вписани, а не са ползвани, да ни сигнализират", обясни Цеков.

За това, че на хората с увреждания се ограничава достъпът до страницата със здравните досиета, директорът на НЗОК посочи, че с пълномощно може да се дава код на съответното лице. "От една страна, обаче, е Законът за защита от дискриминация, от друга - Законът за защита на личните данни. Ако по единия закон дадем кода с пълномощно е добре, но изпадаме в колизия със Закона за личните данни и затова сме отправили запитване до Комисията за защита на личните данни и очакваме отговор. Тази седмица и този казус ще бъде изчистен, така че хората с увреждания ще имат достъп до електронното си досие", подчерта Цеков.



"На финала сме при договаряне на цени за медицински изделия. Имаме вече едни цени, които са на първия тур, подадени от фирмите. Предстои вторият тур, в който фирмите ще бъдат поканени и на тези с по-високата цена ще им се даде възможност да подадат офертата си още веднъж. Надзорният съвет ще реши оттук нататък каква ще е методиката за медицинските изделия. Надявам се до края на месец май да сме приключили тази процедура", заяви Цеков.