Иван Костов за провала на коалицията
63176

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Иван Костов за провала на коалицията

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Иван Костов за цената на тока
  • Иван Костов за провала на коалицията
  • Иван Костов за цената на тока

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви категорично в предаването „Седмицата" по Дарик, че в никакъв случай не би подкрепил Бойко Борисов за премиер. Относно провала на коалицията с „Единство" Костов коментира: „Не мога да накарам хора насила или с убеждение, не разполагам с такова убеждение, да заемат места на съпредседател на коалиция. Не мога да накарам хора, и то на съюз оттук нататък за всички избори, докато се формира единната партия. Не мога да накарам хората да влязат в листите. Не съм такъв убедителен".

Не може да се обвиняват топлоцентралите за оскъпяването на тока

Токът, произведен от Мариците, влияе най-много с 2% върху цената за крайния потребител, каза още в „Седмицата" Иван Костов. По думите му цената на тока се определя от ДКЕВР и в никакъв случай не може да се обвинят топлоцентралите за оскъпяването от 13%, което се случи от юли миналата година.

„Цената, по която Мариците продават и всички централи продават, и тези, които работят, и тези, които не работят - се определя от ДКЕВР. Тя до такава степен определя цени, че определя цени и формално, плаща на централи, които са студени мощности. По отношение на Мариците, аз казах, че те са 5% от инсталираната мощност в страната, която може да произведе 5% от електроенергията, но понеже 40% само зависи от базисната цена на производителя, цената, която вие и аз плащаме на ЕРП-тата, това означава, че 2% е способността въобще да въздейства, което означава, че това покачване на цените от 13%, което ние видяхме, въобще няма как да бъде обяснено с такива средства", добави още тъмносиният лидер.

Иван Костов бе категоричен, че настоящата ситуация със свръхпроизвоство, ниско потребление на ток и липса на износ е доказала, че строителството на АЕЦ „Белене" е излишно.