Международният проект healthgrouper, който представлява уникално средство за комуникация между лекарите от страните от Югоизточна Европа, обяви първия Специален доклад за удовлетвореността на лекарите от работата им. Първото изследване е направено сред практикуващи лекари в частни и държавни здравни заведения на територията на Република Макадония.

Резултатите от проучването сочат, че повечето от лекарите не са удовлетворени от работата си. Основните причини са четири: размер на заплатата, отношението на държавните институции към лекарите, стресът от работата и липсата на реформи в здравния сектор. 79% от лекарите, практикуващи в държавните болници, определят размера на заплатата като основна причина за неудовлетвореността си. Ниската заплата, лошите условия на работа, политическото влияние и заемането на работни места чрез ходатайство /връзки/ са основните причини, поради които 47% от лекарите, работещи в държавни здравни институции желаят да променят работното си място. От интервюираните лекари над 57% искат да напуснат държавата или да променят професията си. В чужбина биха работили и 50% от лекарите в университетските клиники, a 61% от всички интервюирани желаят да се прехвърлят от държавна към частна практика.

Владимир Лазаревик, създател на healthgrouper, председател на Регионалното събрание на СЗО за Европа за 2010/11год. и бивш заместник министър на здравеопазването на Република Македония по повод публикуването на доклада: „Резултатите от това проучване показват реалното положение на лекарите в Македония. Голямо безпокойство буди огромният процент на лекари, практикуващи в държавния здравен сектор, желаещи да заминат в чужбина. Това е сериозен индикатор, който не бива да се подминава от управляващите, защото пряко влияе върху качеството на услугите за пациентите. Проучването има за цел да акцентира върху този проблем не само в Македония, но и във всички държави от региона. Неудовлетвореността на лекарите от работата им, ниското заплащане и липсата на стимули са в основата на миграцията на медицински кадри и в съседна България, Сърбия, Румъния и др. Проблемът с изтичането на кадри и причините за това, трябва да бъдат ясно и категорично поставени пред управляващите. Необходимо е да се инициира открит дебат и да се търсят модели и решения за подобряване на ситуацията във всички страни от региона".

Следващото проучване за удовлетвореността на лекарите от работата им на Healthgrouper ще бъде направено в България.