Лекарският съюз алармира за незаконно прехвърлени от НЗОК средства към болниците
81370

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Лекарският съюз алармира за незаконно прехвърлени от НЗОК средства към болниците
  • Лекарският съюз алармира за незаконно прехвърлени от НЗОК средства към болниците

Българският лекарски съюз (БЛС) заплаши да атакува в съда решението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да пренасочи 4,5 млн. лева от медико-диагностични дейности към болниците. От съсловната организация смятат, че това ще доведе до дестабилизиране на доболничната помощ и ще задълбочи проблемите в сферата.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев настоя за среща с ръководството на Здравната каса, за да се обсъди решението 4,5 млн. лева да бъдат пренасочени от доболничната към болничната помощ.

„От една страна това звучи много добронамерено, но и в момента колеги в цялата страна в диагностично-консултативни центрове биват преследвани и глобявани за надвишени регулативни стандарти”, обясни д-р Грозев.

От Лекарският съюз отказаха да прогнозират дали това ще доведе до намаляване на броя на направленията. Зам.-председателят на съсловната организация д-р Галинка Павлова обаче допълни, че решението на Здравната каса е грешно и ще доведе до напрежение в сферата.



„Имайки проблем, пациентът ще търси начин да го реши. Той ще намери контакти и ще бъде хоспитализиран в болницата. И вместо да се направи едно изследване, един скенер в извънболнична помощ, ще се отчете клинична пътека за 500 лева само и само да се направи това изследване. Намаляването на средства в извънболничната помощ, ще води до преразход в болничната помощ”, разясни тя.

От Лекарския съюз предупредиха, че може да се стигна до вариант, в който атакуват решението на Здравната каса в съда, ако не се потърси друг изход.

От Българския лекарски съюз прогнозираха още, че дефицитът в Здравната каса ще достигне 200-220 млн. лева.