Българският премиер прие на официално посещение своя колега от Северна Македония Димитър Ковачевски. Тържествената церемония започна на площад "Св. Александър Невски" точно в 16:00.

Под звуците на тържествени маршове и химните на двете страни, двете делегации се срещнаха.

Двамата премиери положиха след това венци пред Паметника на Незнайния воин, съпроводени след това от тържествения марш "Тих бял Дунав".
 


В рамките на визитата, която ще продължи и на 25 януари, ще се проведе и съвместно заседание на правителствата на двете държави.


В рамките на събитието Петков и Ковачевски ще разговарят на четири очи, ще се проведат встъпително и същинско пленарно заседание на делегациите на двете страни.
 



Паралелно са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж. Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси. В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите.
 



Двамата премиери също така поставиха венци и на паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.