Ден 59-ти на протести в столицата
65888

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ден 59-ти на протести в столицата
  • Ден 59-ти на протести в столицата

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски продължават 59-ти ден. Хората, които искат оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори, се събраха и тази вечер на площад „Независимост” в центъра на столицата.

Демонстрантите блокираха за кратко малко след 19.30 ч. движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Княз Ал. Дондуков” при Министерски съвет. Полицейски екипи са разположени в района, но присъствието на органите на реда не е засилено.

Протестиращите срещу кабинета „Орешарски” отново скандираха призиви за оставка. Те озвучиха площада по жълтите павета със свирки, биха на барабани, развяваха български знамена и знамето на Европейския съюз.

Протестното шествие тази вечер достигна до сградата на Народното събрание, където протестиращите продължиха със скандиранията „Оставка” и „Мафия”. 



Около паметника на Цар Освободител продължава да е опънат и палатков лагер. Събира се подписка за оставката на кабинета „Орешарски” и подписка за нов изборен кодекс.

Към 21.00 ч. хората вече се разотидоха и протестът приключи мирно.

Продължава и пешеходният поход „Орешарски марш”. Днес групата планува да стигне до Карнобат. Протестиращите, които миналата седмица тръгнаха пеша от София за Резиденция „Евксиноград” край Варна, също искат оставката на кабинета.

По-рано днес се проведе и контрапротест в подкрепа на кабинета на Пламен Орешарски. Хората, които подкрепят правителството, отново декларираха доверието си в кабинета и призоваха за оставка на президента Росен Плевнелиев. Продължава и събирането на подписи за импийчмънт на президента и в подкрепа на правителството събраха подкрепа.

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.