Борисов се впечатли от обучението при операциите на студенти по медицина
83084

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Борисов се впечатли от обучението при операциите на студенти по медицина
  • Борисов се впечатли от обучението при операциите на студенти по медицина

В столичната Александровска болница откриха новоизграден център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания. С него лечебното заведение се превръща в най-високотехнологичната университетска многопрофилна болница в Западна България. Доставено е оборудване за клиниките по кардиология, нефрология, неврология, ендокринология, както и образна диагностика. От болницата съобщиха, че от 200 000 пациенти, които годишно преминават през нея, 3000 са онкоболните.

Купуват 400 линейки с европари до 2020-а

"Над 240 млн. са вложени в много болници в България за получаване на модерна апаратура, с която първо, ние лекарите да работим, а после нашите пациенти да могат да бъдат диагностицирани, лекувани така, както в местата, които ние наричаме "белите държави". Това усилие ще продължи. То е консистентно, разписано и ясно финансирано", каза Москов.

Студентите в болницата се научават на пространствена ориентация като оперират, докато в същия момент гледат пациента на монитор. Обучението си обаче те извършват върху чушка, което впечатли премиера Бойко Борисов. "Като гледахме апаратурата, и виждам, че страшно ми прилича това на чушка. Обаче си казвам "Сега, ако кажа, че ми прилича на чушка, кой знае каква след това интерпретация ще получа. И го питам доктора "Кой е този орган, който така прилича на чушка". И той вика: "Ами това е чушка".