До края на годината болниците ще въведат официално доплащане от 20% на всички дейности, които би трябвало да се поемат напълно от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението бе взето на лекарския събор през уикенда.

То е в отговор на намерението на надзора на касата заради недостиг на средства лечебните заведения да получат само 80% от парите за дейността си през септември. За октомври и ноември финансирането им може да е дори още по-малко, тъй като ще бъде съобразено с останалите пари по бюджета на касата.

„В Националния рамков договор има текст, според който болниците не могат да искат доплащане за дейности, платени 100% от касата. Но вече има официално решение, че тя ще плаща само 80%. Според нас това дава основание да се иска доплащането, но първо юристи ще кажат дали е така, за да не се стигне до санкции на лечебните заведения”, коментира пред в. „Сега” шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Лекарите вървят и към идеята да се спре всякакъв планов прием и да се работи само със спешни случаи. На фона на огромния недостиг от средства през т.г., който се очаква да е около 361 млн. лв., бюджетът за 2014 г. не само не предвижда покриването му, но се очаква и той да се увеличи до около 400 млн. лв. „Този бюджет е абсолютно непосилен за нас”, признава и шефът на Здравната каса д-р Румяна Тодорова.



Друго лекарско искане, което ще бръкне сериозно в джоба на пациентите, е потребителската такса да се обвърже отново с минималната работна заплата. Сега тя се определя ежегодно от правителството и е замразена на 2.90 лв. Срещу тази такса обаче пациентите на практика не получават нищо, тъй като медицинската помощ се плаща от НЗОК.