Пълната забрана за пушене може да отпадне от Нова година, допуска депутат
68675

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Пълната забрана за пушене може да отпадне от Нова година, допуска депутат
  • Пълната забрана за пушене може да отпадне от Нова година, допуска депутат

Отпадането на пълната забрана за пушене на закрити места може и да влезе в сила от 1 януари 2014 г. Това прогнозира пред Дарик един от вносителите на идеята за либерализиране на режима Спас Панчев. Той се надява още тази седмица предложенията да влязат за разглеждане в пленарната зала. Панчев допълни, че има вариант след 24 часа на Нова година хората ще могат да пушат спокойно в заведенията.

Панчев направи уговорката, че "хората ще бъдат доволни", независимо дали либерализирането на режима влезе в сила от Нова година или няколко дни по-късно. Той допусна, че има вариант поправките в закона да влязат в сила от 1 януари догодина, но не знае дали депутатите ще се справят за толкова кратък срок.

Панчев все пак изрази надежда либерализираният режим да е факт в следващите няколко седмици. По думите му хората чакат либерализирането на пълната забрана, имат нужда от тази промяна и се надяват тя да се случи по-скоро не само в интерес на бизнеса, а и в интерес на пушачите. "Защото за пушачите сега е особено трудно. Или всички пушат в заведенията вече или там, където не се пуши, излизат в студа навън и това влияе на здравето им", каза той.

Цялото интервю на Деа Манолова с депутата Спас Панчев четете ТУК

Пълната забрана за пушене влезе в сила от 1 юни миналата година. В края на 2012 година имаше предложения за връщане на стария режим за пушене със зали за пушачи и непушачи. Опитът обаче да се върне старото положение бе неуспешен. След смяната на властта новите управляващи заговориха за отпадане на пълната забрана за пушене, което срещна отпор от здравната комисия в парламента и предстои обсъждането в пленарна зала.