Протест във Варна срещу високите сметки за ток
61290

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Протест във Варна срещу високите сметки за ток

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Протест във Варна срещу високите сметки за ток
  • Протест във Варна срещу високите сметки за ток
  • Протест във Варна срещу високите сметки за ток

Не спират протестите в страната срещу високите сметки за ток - протестиращите искат премахване на монопола на енергоразпределителните дружества. И през днешния ден клиенти и на трите дружества в различни градове отново недоволстваха от необичайно високите си декемврийски сметки.

В Пловдив протестиращи пред сградата на ЕВН призоваваха за национализация и скандираха „Мафия“. Те смятат, че подпалването на два автомобила на дружеството вчера е инсценирано. Пред сградата на ЕВН се събраха около 300 души. 3 000 – толкова станаха хората, които сe включиха през последните три дни в подписката срещу монопола на енергоразпределителното дружество ЕВН в Пловдив.

Над 1000 варненци се включиха в поредния протест срещу високите сметки за ток. Двама от протестиращите бяха арестувани. С възгласи "Мафия", "Вън Енерго-Про" и "Всеки ден ще е така до победата" множеството шества по варненските булеварди по маршрут от общината до офиса на "Енерго-Про" на ул."Девня".

Пред Катедралата протестиращите бяха пресрещнати от Жандармерията. Като цяло шествието премина при засилено полицейско присъствие. Протестиращите бяха призовани от полицията да се разотидат. След като не се вслуша в призива, тълпата успя да пробие полицейския кордон и на групи протестиращите се отправиха към ул."Девня". Малко преди 19 часа, пред сградата на "Енерго-Про", те бяха пресрещнати отново от полицейски кордон.



Там недоволните скандираха "Защо пазите Енерго -Про" и "Много сме - силни сме". Двама от най-бурно протестиращи бяха арестувани. След половинчасов престой пред офиса на енергоразпределителната компания, мнозинството започна да се изтегля.

Хиляди граждани в Благоевград за поредна вечер също протестираха срещу електроразпределителните дружества, непосилните сметки за ток и безразличието на държавниците ни за ограбването на българите. С викове "оставка" и „боклуци", недоволните поискаха пред тях на площада да излязат хора от правителството и самият премиер Бойко Борисов. Благоевградчани и протестиращи от други населени места дадоха ултиматум на правителството да спре готвената продажба на електропеносната ни мрежа на ЕРП-тата, което възнамеряват да стане през април. В противен случай, категорични са хората в Югозапада, ще има блокади на главен път Е-79 и барикади във всички общински центрове.

"Да не плащаме ток - да ги оставим в шок", призоваха митингуващите и се заканиха да закупят свещи, които да изпратят пред парламента. Площадът пред Общината се оказа тесен за недоволните от сметките за ток и ниските заплати. Скандиранията утихнаха за минути по време на националния ни химн.

"Кой не скача е чех", викаха протестиращите и изразиха възмущението си от лъжите за разсрочено плащане на фактурите. Оказа се, че в клиентския център на дружеството са обявили, че разсрочка е възможна, но само за сметки над 600 лева.

На митинга говори и 79-годишният благоевградчанин Станимир Камбитов. Мъжът през сълзи каза, че у дома му светят само 4 крушки, а има фактура за 130 лева. Дядото няма телевизор, отоплява се на ток, храни се от социалния патронаж в Благоевград. Тъй като няма пари, токът му е прекъснат и от десетина дни е на свещи.

Организаторът на протеста Людмила Манова, която на предишен митинг бе арестувана от полицията, излезе пред благоевградчани и обяви, че протестите ще продължат, докато не се постигнат реални резултати от исканията им. Започна и подписка за разтрогване на договорите с ЕРП, която ще бъде изпратена в Европейския парламент.

Следващият протестен митинг срещу монополистите в Благоевград е тази неделя от 11.00 часа.