ПФ предлага който се откаже от парно, да не плаща за общите части
77846

Your browser doesn’t support HTML5 audio

ПФ предлага който се откаже от парно, да не плаща за общите части
  • ПФ предлага който се откаже от парно, да не плаща за общите части

Всеки, който не желае да използва парно, да не плаща за общи части и тръбите, коитo минават през дома му. Това е една от промените, които предлагат депутатите от Патриотичния фронт.

Народните представители разкритикуваха закона за енергетиката и с промените целят нов модел на финансови взаимоотношения между потребителите и Топлофикационните дружества.

Всеки собственик на имот ще има възможност сам да прекрати договора си с топлофикацията, предлагат патриотите.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов цитира текста от закона, касаещ въпроса как се прекратява ползването на услугата и датата, от която става това: „Договорните отношения се прекратяват от момента, в който се спре топлоподаването".



„Според нас текстът е много общ и дава възможност човек, който желае да си изключи парното, да не бъде изключен два, три, пет месеца, две години, тъй като активната страна на действието е топлофикацията. Там умишлено може човекът да бъде оставен да е абонат и датата на изключването да бъде доста отдалечена от датата на подаване на заявлението", каза Симеонов.

Затова от ПФ искат съответната ал. 3 от чл. 153 на закона за енергетиката да се промени и там да се запише, че прекъсването на услугата трябва да бъде след подаване на заявление от потребителя, но не по-късно от 30 дни. Според тях подобна поправка е съвсем резонна. Според предложението ако до 30 дни топлофикацията не прекъсне подаването на енергия, то се счита, че услугата е прекъсната.

Предложени поправки за допълнителните разпоредби в закона за етажната собственост, който патриотите смятат, че е направен „изключително угоднически и в услуга на монополистите от топлофикация", депутатите от ПФ са записали сред задълженията на собствениците на имоти в сгради етажна собственост съответно да отпадне задължението да плащат отоплението като разход за управление и поддържане.