Министър Найденов няма да отстъпи за промяна на пенсионните правила за военните
67397

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Министър Найденов няма да отстъпи за промяна на пенсионните правила за военните
  • Министър Найденов няма да отстъпи за промяна на пенсионните правила за военните

Военният министър Ангел Найденов няма да отстъпи от позицията си за промяна в правилата за пенсиониране на военнослужещи. Той посочи, че между него и социалния министър Хасан Адемов няма конфликт и предложенията да се промени нормата за получаване на пенсия в армията е едно възстановяване на справедливостта.

В момента право на пенсия имат тези военнослужещи, които имат 27 години стаж в системата и съответно навършени 52 и 54 години за редовия състав и военното командване. Според военния министър въведената от правителството на ГЕРБ норма е дискриминация и заедно с групата на БСП предложиха да отпадне задължението за навършени години. Така право на пенсия ще имат всички униформени, които отговарят на едно-единствено условие – да имат 27 години стаж, от които две трети действително прослужени като военни.

Вчера социалният министър Хасан Адемов поиска въвеждането на пенсионна възраст и за полицаите, които останаха привилегировани при мандата на ГЕРБ, а военните да останат с непроменена норма при правото на пенсиониране. Военните министър обаче каза, че това е неприемливо.

„Нямам спор и конфликт с министъра на труда и социалната политика. Не разбирам в някои случаи упорството, с което един експертен състав се опитва да постави знак на равенство между условията за служба във въоръжените сили и всички останали категории труд. Те някак удобно забравят, че за военнослужещите имат ред ограничения и че срещу тези ограничения държавата дава други права", каза Найденов.



И напомни, че искането за промяна няма да утежни бюджета и много малко военнослужещи биха се възползвали от новите правила за пенсиониране, защото никой няма да иска да взема два пъти по-малко пари, ако напусне системата.