На протест ВМРО призова за одържавяване на ЧЕЗ, Е.ОН и EVN
51065

Your browser doesn’t support HTML5 audio

На протест ВМРО призова за одържавяване на ЧЕЗ, Е.ОН и EVN
  • На протест ВМРО призова за одържавяване на ЧЕЗ, Е.ОН и EVN

Около 200 души се събраха на протест срещу цените на тока и водата пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Те поискаха оставката на сегашния председател на комисията Ангел Семерджиев и призоваха за одържавяване на частните електроразпределителни компании ЧЕЗ, Е.ОН, EVN. Още вчера пред Дарик лидерът на ВМРО, Красимир Каракачанов, определи поскъпването на електроенергията с 10 на сто от 1 юли, като необосновано.

Протестиращите закачиха табло със сметки за ток и вода, които по думите им трябва да бъдат платени от тези, които вдигат цените им. Недоволните от ценовия скок и монопола върху електроенергията изразиха своя протест, развявайки трибагреника и с призиви „Оставка!” и „Ангел Семерджиев на съд!”. Според лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов българите са ощетени от редовното увеличение на цената на тока, а държавата от това, че не получава дивиденти от електроразпределителните дружества.

„Седем години тези хора са монополисти. Трите ЕРП-та си договарят цените, а ние плащаме. Качеството на услугата не е по-добро, цените се вдигат постоянно, държавата не получава стотинка дивидент, логиката е много проста – одържавяване на тези три ЕРП-та и нормален контрол в полза на хората”, заяви Каракачанов.



„Ние сме жертва на едни монополи, които държавата трябва да озъптява. Тази държавна комисия е държавен орган, който трябва да регулира процесите и да обслужва интересите на българския гражданин. Те не го правят”, каза още той. 


Освен членовете и симпатизантите на ВМРО, пред входа на държавната комисия, присъстваха и представители на Национална инициатива „Социална солидарност”, както и предвожданите от Павел Чернев привърженици на Партия за хората от народа. Сред обикновените граждани, които бяха дошли на столичния булевард Дондуков, беше и Виктор, който не иска родителите му да плащат високи сметки.

От ВМРО предвиждат още протести във всички областни градове на страната, като изразиха готовността си за преговори.