Бизнесът на бунт срещу забраната за пушене, ако НС не разреши зали за пушачи
59580

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бизнесът на бунт срещу забраната за пушене, ако НС не разреши зали за пушачи
  • Бизнесът на бунт срещу забраната за пушене, ако НС не разреши зали за пушачи

Хотелиерите и ресторантьорите ще обявят гражданско неподчинение от 15 до 30 декември, ако депутатите не отстъпят от пълната забрана за пушене. Това стана ясно от думите на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин. От браншовата организация първо се срещнаха с премиера Бойко Борисов и здравния министър Десислава Атанасова, а след това и с депутатите. Рагин изчисли, че са успели да убедят половината народни представители да подкрепят по-либералния режим.

Още преди да се срещне с представителите на хотелиерите и ресторантьорите здравният министър Десислава Атанасова заяви, че е против отпадането на забраната и даде за пример себе си: „Все още пуша и никога не съм го крила. Но пуша единствено и само вкъщи и спазвам закона. Вече може би една-две цигари на ден, не повече".

Все още пуша и никога не съм го крила. Но пуша единствено и само вкъщи и спазвам закона. Вече може би една-две цигари на ден, не повече

- Десислава Атанасова

След срещата между представители на организация и премиера Бойко Борисов и здравния министър стана ясно, че управляващите са били „много любезни, но са ги препратили да търсят лоби в парламента". В Народното събрание те се срещнаха подред с всички парламентарни групи. Обясниха им, че залите за пушачи и непушачи трябва да се върнат най-вече заради огромните икономически загуби, а Благой Рагин предупреди, че има нагласа за гражданско неподчинение: „От 1 до 15 декември колко е загубата и от 15 например до 30 разрешават да се пуши и са готови да си плащат глобите, но това е крайна мярка. Ние сме много притеснени".



Малко след срещата депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев коментира, че до края на годината могат да бъдат приети промени срещу тоталната забрана за тютюнопушене: „Знаем, че хотелиерство, ресторантьорство, всичко това е свързано и е най-ударено от тези забрани. Ако намерим консенсус в икономическата комисия, консенсусни текстове, да, ще бъдат гласувани и разгледани в зала".

В четвъртък здравната комисия в парламента ще разгледа промените в закона, които разрешават пушенето в заведенията.