Финансите на България са стабилни, смята Плевнелиев
90918

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Финансите на България са стабилни, смята Плевнелиев

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Финансите на България са стабилни, смята Плевнелиев
  • Финансите на България са стабилни, смята Плевнелиев
  • Финансите на България са стабилни, смята Плевнелиев

„Планираните в държавния бюджет за 2017 година средства за отбрана отговарят на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО и на очакванията на българската армия за една ускорена модернизация".

Това заяви в Пловдив президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев: Не се боря нито за заплата, нито за постове

Той определи бюджета като „справедлив и разумен" и отчете положителен тренд в предвидените средства за отбрана през другата година, които трябва да достигнат 1,6% от БВП. По думите на държавния глава, така Правителството изпълнява взетото решение на КСНС в тази насока.

Росен Плевнелиев окуражи в предстоящите дебати министърът на отбраната и депутатите и ги призова за прозрачен дебат във връзка с предвидените в бюджета 200 милиона лева за закупуване на нов многоцелеви изтребител за нуждите на въоръжените сили.

„Нека това да се случи по достоен и коректен начин, така че да се гордеем с тази бъдеща инвестиция", каза президентът, който допълни, че в средствата за отбрана за другата година са предвидени и 31 милиона лева за поддържането на самолетите МИГ -29, както и финансиране за предстоящото строителство на нови патрулни кораби.



„Финансите на България са под контрол, стабилни и консервативни, страната стои добре и се ползва с доверието на международните пазари", каза още държавният глава.

Върховният главнокомандващ изрази надежда, че в рамките на дебатите по параметрите Бюджет 2017 ще бъде обърнато внимание и на недостатъчното заплащане на военнослужещите в Българската армия. Президентът призова народните представители да покажат, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет и съответното финансиране ще бъде осигурено.