Еднолични търговци ще прекратят дейността си от догодина, ако не са пререгистрирани
30785

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Еднолични търговци ще прекратят дейността си от догодина, ако не са пререгистрирани
  • Еднолични търговци ще прекратят дейността си от догодина, ако не са пререгистрирани

От началото на следващата година всички нерегистрирани еднолични търговци ще трябва да прекратят дейността си и да бъдат заличени от търговския регистър. Това предвиждат част от промените в Закона за търговския регистър, публикувани на сайта на правосъдното министерство. Според тях – клоновете на чуждестранните търговци без регистрация се прекратяват и закриват.

По време на парламентарния контрол ресорният министър Маргарита Попова заяви, че даденият тригодишен срок за пререгистрация е достатъчно дълъг. Тя може да бъде направена до края на годината и по данни от края на юни - над 937 000 търговци подлежат такава. Ето и коментарът на Маргарита Попова:

Предоставените статистически данни отчетат спад на пререгистрацията и няма друг извод към днешна дата, който би могъл да се направи, освен че е налице неизпълнение на нормативно-възложени задължения за пререгистрация в продължение на три години, като от този извод следват и мерките, които трябва да бъдат взети. В тази насока ние сме инициирали включително и законодателни промени в Закона за Търговския регистър, като една от целите е при минимален разход на средства и време да се охранят максимално интересите на кредиторите, в това число и на държавата. 

Маргарита Попова коментира още, че засиленото подаване на годишни финансови отчети в края на юни е било очаквано от Агенцията по вписванията. Само за последния месец от срока са подадени 138 000 отчета, а за периода от март до 31 май – 49 000.