Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство
Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство / снимка: Sofia Photo Agency
Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство
41873
Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство
  • Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство

Всеки ден едно българско дете прави опит за самоубийство, съобщи д-р Михаил Околийски, завеждащ направление Психично здраве към Националния център по опазване на общественото здраве. 320 деца са посегнали на живота си през миналата година.

Статистиката сочи, че в повечето случаи опитите за самоубийство при деца са неуспешни, като 5% от тях завършват с трагичен край. Според данните 80% от опитите за самоубийства се правят от момичета и 20% от момчета.

Децата най-често посягат на живота си заради конфликт в семейството, несподелена любов и ниски оценки в училище.

Д-р Михаил Околийски обясни, че в повечето държави от Европейския съюз има програми в училищата за превенция на самоубийствата сред младите хора. В България такива програми от години не съществуват.

"На децата се обяснява, че тези неща са временни и не трябва да се мисли фаталистично, че, например, една любов, която е първа в живота, е много силна, но тя ще свърши в един момент и човек трябва да продължи живота си след това, без да се самонарани, да изгуби вяра в себе си. В България няма кой да го обясни това на децата и учениците и затова животът е като влюбването - преживява се много драматично, човек живее за деня и не мисли за последствията", обясни д-р Околийски.

Докато много малък процент от опитите за самоубийства при децата завършват с трагичен край, то при възрастните в България процентът е много висок. От общо 1700 регистрирани опити за самоубийства през 2010 г., около 800 души са сложили край на живота си.

Цялото интервю може да слушате в аудиофайла