Ще лекуват ранените в Кандахар български военни във ВМА
Ще лекуват ранените в Кандахар български военни във ВМА / cнимкa: Sofia Photo Agency
Ранените в Кандахар български военни се върнаха в България
25829
Ранените в Кандахар български военни се върнаха в България
  • Ранените в Кандахар български военни се върнаха в България

Стабилно е състоянието и на тримата военнослужещи, които бяха ранени при ракетния обстрел на летището в Кандахар на 24 януари. Те са били транспортирани в България в петък вечерта. Това каза началникът на клиниката по реанимация във ВМА доц. Николай Петров. По думите му, най-добре е Явор Кирилов, по-тежко е състоянието на Йордан Петков, а най-тежко - на Александър Александров.

Петров обясни, че през нощта са били извършени всички необходими изследвания и консултации на тримата и сега лекарите са наясно със състоянието им. Предстои да им се правят серия от интервенции. „Лекарската намеса при най-тежко пострадалия - Александров, ще бъде отсрочена с около седмица. Тя ще е най-вероятно невро-хирургична интервенция", уточни Петров.

Той коментира още, че решението за транспортирането на тримата военнослужещи е било взето адекватно. „Моментът за транспорт беше удачно избран. Снощи ги приехме в едно стабилно състояние. Разбира се, че има и рискове. Тяхното лечение ще продължи различно време", обясни още той.

Доц. Николай Петров посочи, че тепърва предстои да се установи дали има степен на инвалидизация при най-тежко пострадалия Александров. „Той е медикаментозно подтискан, за да може да бъде вентилиран. Ако има някакви увреди, каквито предполагаме, че има, ще ги отчетем в началото на седмицата", допълни доц. Петров.

Тази сутрин доц. Николай Петров се е срещнал и с близките на ранените.

В петък вечерта тримата ранени български военни бяха транспортирани от американската военна болница в Ландщул, Германия. На летището в София те бяха посрещнати от министъра на отбраната Аню Ангелов, заместника му Валентин Радев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и началникът на Щаба по подготовката на ВВС генерал-майор Константин Попов.

Транспортирането на тримата българи беше и първата авиомедицинска евакуация, извършена съвместно от екипажа на военния транспортен самолет "Спартан" на ВВС и авиомедицинския екип на ВМА, след официалната им сертификация за извършването на този тип авиомедицинска дейност през есента. 

Общо четирима български войници бяха ранени при ракетна атака срещу летище Кандахар в Афганистан на 24 януари. При нападението пострадаха младши сержант Александър Александров, ефрейтор Йордан Петков, редник Явор Иванов и редник Лъчезар Иванов. Около 270 български военни охраняват и отбраняват вътрешния периметър на летището в град Кандахар.