Удължиха ваканцията на учениците на много места
Удължиха ваканцията на учениците на много места / sxc.hu

Заради грипната епидемия и обстановката в страната в редица населени места увеличиха ваканцията на учениците.

В областите Кюстендил, Габрово, Пазарджик, Силистра, Монтана и София-област, както и общините Благоевград, Димитровград, Хасково, Тополовград, Луковит, Стражица и Стамболово, Марица, Садово и Стамболийски ваканцията ще продължи до 11 януари заради усложнената обстановка.

В Русенско от 9 до 11 януари няма да се учи в общините Борово, Бяла и Ветово, в Сливо поле - само на 9 януари. В община Ценово неучебни са 9 и 10 януари. Във варненската община Суворово са затворени за два дни двете училища и детската градина, както и в селата Чернево и Николаевка.

Удължиха ваканцията във всички учебни заведения и в обалст Силистра. Със заповеди на кметовете на седемте общини учебните заведения на територията на областта остават затворени до 11 януари, включително. Причината са както очакваните ниски температури, така и усложнената епидемиолагична обстановка и голям брой заболели от грип.

За всички училища в област Стара Загора ваканцията се удължава до 10 януари (вторник) включително. През последната седмица се задържа висока заболяемост с епидемични стойности от грип и остри респираторни заболявания - над 330 на 10 000 души.

Още два дни ваканция за учениците от община Разград. Понеделник и вторник са неучебни за учениците от Общината.

Удължиха с два дни ваканциите на учениците в шест общини във Врачанско. Заради очакваните ниски температури и многото пътуващи деца 9 и 10 януари - понеделник и вторник, ще са неучебни дни за учениците в общините Борован, Мездра, Враца, Криводол, Роман и Хайредин. Учебните занимания ще бъдат възобновени на 11 януари - сряда. За останалите 4 общини учебните занимания започват в понеделник - 9 януари.

Ваканцията на учениците в община Шумен се удължава до 9 януари, включително със заповед на кмета Любомир Христов. Решението е във връзка с усложняване на зимната обстановка, ниските температури, снегонавяванията, затрудненото движение на автобусите и придвижването на учениците и учителите на територията на община Шумен.

Със заповед на кметовете коледната ваканция за учениците в четири от осемте общини в област Ловеч се удължава заради влошените метеорологични условия, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Еленко Начев.
Най-дълго ще почиват децата в община Луковит. Те трябва да се върнат в класните стаи чак на 12 януари (четвъртък). Понеделник и вторник (9 и 10 януари) са обявени за неучебни в общините Тетевен и Угърчин, където занятията ще бъдат подновени на 11 януари (сряда). За учениците от община Троян последният почивен ден е 9 януари (понеделник).

Неучебни дни ще бъдат 9, 10 и 11 януари за училищата в област Ямбол. Причината е повишената заболеваемост, съобщи за Дарик директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Лиляна Генчева.

9 и 10 януари ще бъдат неучебни дни и за децата в област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Решението е взето след проведени разговори с Регионалното управление на образованието и с РЗИ.

Два дни е допълнителната ваканция в пловдивските общини Карлово, Лъки и Асеновград.

В община Добрич няма да ходят на училище от 9 до 11 януари включително, а в Тервел и Шабла - на 9 и 10.

В община Велико Търново понеделник и вторник също ще са неучебни дни. Децата трябва да се върнат в класните стаи на 11 януари.

Със заповед на кмета Иво Димов до 11 януари, включително, се удължава ваканцията и в Димитровград заради многото болни и усложнената зимна обстановка.

Ваканцията за учениците от Хасково също се удължава до 11 януари, включително.

Два дни няма да отварят врати и училищата и в хасковските общини Минерални бани и Свиленград.

Официално учениците от Община Благоевград също са в грипна ваканция до 11 януари (включително) заради обявената от днес епидемия в общината. Учениците трябва да са в клас на 12 януари.

Удължаване на ваканцията в Пловдив засега няма да има

Грипната ваканция ще бъде продължена с още три дни в Монтана. Училища и детски градини ще останат със затворени врати до 11 януари, съобщи кметът Златко Живков. Последните данни от Регионалната здравна инспекция сочат увеличаване на заболяванията от грип и остри респираторни заболявания във всички възрастови групи.

В общините Сливен, Троян, Симеоновград, Дългопол, Нова Загора, Твърдица и Котел неучебен засега ще бъде само 9 януари (понеделник).

С 3 дни увеличават ваканцията и на учениците от Пазарджишка област където от днес е обявена грипна епидемия.

Все още няма постъпила информация  дали училищата в София-град ще отворят врати на 9 януари.

За удължаване на ваканцията се говори и в други райони на страната.

От просветното министерство ще дадат в неделя актуализирана информация къде и дали още училища няма да отворят врати.

Официално за всички ученици коледната ваканция бе увеличена до 6 януари. Това означава, че децата трябва да влязат в класните стаи на 9 януари - понеделник.