Семейството на малкия Динко от Сливен иска подаръци от държавата - апартамент и креватче
Семейството на малкия Динко от Сливен иска подаръци от държавата - апартамент и креватче / screenshot/btv; DarikNews.bg, архив

Семейството на първото бебе, родено през 2017 г. - Динко, очаква помощ от държавата.

13-годишната Златка роди в 3.45 ч. на 1 януари в областната болница Сливен. Момченцето й с тегло 2800 грама е първото за 2017 г. в областния град.

"Трябва да дадат подаръци, защото е първо бебе. Може да дадат бебешко креватче, за да не се харчим", коментира свекървата. Свекърът на 13-годишната родилка пък поиска апартамент.

13-годишната майка от Сливен няма да се връща на училище

Непълнолетните родители и техните роднини живеят в ромската махала "Надежда" в Сливен, разказва бТВ. В една къща живее 15-годишният баща, бабата и дядото на новороденото бебе. Очакват и 13-годишната майка с бебето Динко. Семейството живее в две стаи, отделили са едната за младите. Имат още един син, който е ученик.

Бащата на бебето не съжалява за случилото се. Казва, че има кой да се грижи за детето. Още не е решил дали ще продължи да учи.

Прокуратурата проверява 13-годишната майка в Сливен

Съгласно промените в Закона за семейните помощи за деца от началото на 2016 г. родителите на младите вече няма да получават детски надбавки. 13-годишната майка ще взема детските за Динко като ваучери.

Еднократната помощ от 150 лева за бременност, която се полага на невръстната Златка от Сливен, вече е изплатена. Парите са получени от майката на 13-годишната родилка като неин законен представител, съобщава междувременно "Труд". Тъй като Златка е малолетна, всички средства, полагащи се за отглеждането на новороденото, ще бъдат отпускани на бабата на бебето Динко, след като тя подаде необходимите документи.

Пак бабата трябва да подаде документи за помощите за отглеждане на дете до 1 година. Техният размер е 100 лева месечно, ще се изплащат в натура, под формата на ваучери.

От прокуратурата в Сливен вече се самосезираха и започнаха проверка. Засега случаят се разследва по обвинение за съвокупление с лице, ненавършило 14 години.

Семейството на малкия Динко от Сливен иска подаръци от държавата  апартамент и креватче
netinfo

Майката на 11-годишната родилка ще се грижи за бебето и детето си

От същия квартал е и Кортеза - най-младата майка, която през октомври 2009 г. роди едва на 11 години.

Кортеза пристигна в болницата с булчинската си рокля и прическата с букли на главата. Тя бе докарана с родилни болки направо от трапезата в местно заведение, където нейните и родителите на любимия й Желязко (тогава на 19 г.) бяха вдигнали банкет за събирането на децата им.

Днес Кортеза заедно с Желязко и семейството му са в Испания, споделят жители на "Надежда". Там работят и са се устроили, там Кортеза е станала майка за втори път.