Сняг вали в Западна и Северна България, има ли затворени пътища?
Сняг вали в Западна и Северна България, има ли затворени пътища? / БГНЕС, архив
Сняг вали в Западна и Северна България, има ли затворени пътища?
91888
Сняг вали в Западна и Северна България, има ли затворени пътища?
  • Сняг вали в Западна и Северна България, има ли затворени пътища?

Сняг вали в части от България. За днес е обявен и жълт код в 14 области заради силен вятър. Кодът е в сила за областите Кюстендилска, Благоевградска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Бургаска, Сливенска, Търговищка, Русенска, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка и Варненска. В тези области ще духа силен и бурен северен вятър със средна скорост 10-15 м/сек. и пориви до 24 м/сек, на места и до 28 м/сек. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Вятърът няма да стихне, 14 области отново с жълт код

Превалявания от сняг има в Западна и Северна България - в областите София, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново. На някои места снежната покривка достигна 35-40 сантиметра, а в Ловешка област на места е до 70 сантиметра.

Над 900 машини обработват републиканските пътища в районите със снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура". Всички пътища са добре почистени и проходими при зимни условия, каза енислав Пейчев от АПИ.

Повечето проблеми с движението не са заради валежите, а заради инциденти с леки и товарни автомобили, които тръгват на път, неподготвени за зимни условия, уточниха от пътната агенция.

Възстановено е движението по пътя София-Ловеч в района на Ябланица заради аварирал ТИР. Тежкотоварният автомобил се е завъртял на пътя между Боаза и Брестница и е препречил движението.

Ще вали ли сняг в новогодишната нощ?

Заради ураганни ветрове и нулева видимост са затворените проходите Шипка и Троянски, а обходният маршрут е през Прохода на Републиката.

Временно се затваря движението и по пътя "I-5" от с. Хаджидимитрово до началото на прохода "Шипка". Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание по обходен маршрут през прохода "Република". Ограничено е движението по пътя "I-6" Антон-Кърнаре поради липса на видимост и силен вятър. Всички автомобили трябва да са задължително с вериги на гумите, а товарните коли да са без ремаркета и полуремаркета, преминавайки през прохода "Рожен", посочват от АПИ.

Поради снеговалеж е въведено ограничение за движение по прохода Рожен, където всички автомобили трябва задължително да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.

А на проход Превала товарните превозни средства трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета.

В Ловешка област най-усложнена е зимната обстановка в община Троян след падналия обилен снеговалеж. Във високите части на региона снежната покривка е достигнала 70 см.

Затворени за движение са проходът Троян - Кърнаре и пътят Шипково - Рибарица, където снежната покривка е достигнала 70 см.

Подробна информация за пътната обстановка шофьорите могат да получават на страницата на Агенция пътна инфраструктура, чрез безплатното приложение LIMA или на телефон 0700 130 20.