Борисов: Ако трагедията в Хитрино е човешка грешка, никой няма да се измъкне
Борисов: Ако трагедията в Хитрино е човешка грешка, никой няма да се измъкне / БГНЕС, архив

„Системата е електронна. Засичаме скоростта на влака в отсечката Горна Оряховица-Хитрино, така че не могат да се измъкнат, ако е човешка грешка". Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов на тръгване от Хитрино, където в събота сутрин цистерна с газ се взриви и уби петима души, предаде NOVA.

Борисов обаче отбеляза, че от данните по разследването на инцидента до момента нищо не потвърждава версията за движение на композицията с превишена скорост.

Борисов задейства Националния план за защита при бедствия заради Хитрино

„Всички са тук. И кметовете, общинските съветници, депутати дойдоха от всички партии - от БСП, ГЕРБ, ДПС. Искам специално да благодаря на хората тук, защото са много дисциплинирани и разбират ситуацията. Те са много задружни, само 14 човека се качиха в автобусите, тях ги караме в много добра база, където е подсигурено всичко за тях", обясни министър-председателят в оставка.

По думите му останалите жители на шуменското село са отишли във Венец и Нови пазар при близки и роднини.

Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино, а тази дейност сама по себе си е изключително опасно, каза още Борисов след заседание на Националния щаб за изпълнение на Плана за действие при бедствия.

Борисов от Хитрино: Броят на жертвите ще расте, щетите са големи (ВИДЕО)

„Взимаме мерки. Изтеглихме девет цистерни от композицията. Другите са много рискови и искаме да няма хора, когато екипът влезе да работи. За мен е опасно и затова решаваме да рискуваме максимално малък брой хора. Ще изтеглим полицията и пожарната", обясни Борисов.

Той допълни, че на мястото работят най-добрите експерти, „за да имаме готовност при евентуална авария при процеса".

„Вижда ми се най-чисто и бързо да вдигнем бюджета на общината, Общинският съвет и местните хора да се съберат след това и да подпомогнем по най-бързия начин нуждаещите се", коментира още министър-председателят в оставка.

Източник: nova.bg