Почина писателят Никола Гигов
Почина писателят Никола Гигов / vbox7.com

На 80-годишна възраст, почина писателят Никола Гигов. Съобщението за кончината на бежанеца от Западните покрайнини, търсещ истината за легендарния певец Орфей, която ни остави в наследство, се появи преди минути на личната му страница във Фейсбук. Поклонението ще бъде на 05 декември от 9.00 часа в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски", а погребението от 12.00 часа в смолянските гробища.

Никола Андонов Гигов e роден на 10.11.1936 г. в село Вълчи Дол. Той е автор на 70 книги, като 12 от тях са посветени на Орфей. Половин век от живота си, Гигов търси истината за легендарния певец. Според много наши и чужди авторитети той е най-големият изследовател - орфеист. Творчеството на Никола Гигов е преведено на повече от 25 езика.

Носител е на много чуждестранни награди, предимно за задълбочените му изследвания за тракийския певец. Удостоен е със званието "Великите мъже на 21 век" от Американския биографичен институт в Южна Каролина. Присъдено му е званието на името на "Леонардо да Винчи", Англия, а също така е удостоен със "Златен медал за България" за патриотично творчество, отново от САЩ.

Носител е на орден "Кирил и Методий", първа степен. Включен е в енциклопедията "Бележити българи на съвременна България" - 2013 г. Работил е като телевизионен водещ в предаването „Непресъхващи извори“ по БНТ. По негови стихове са написани повече от 150 песни от 45 композитори.

Седем от книгите му за Орфей са преведени на руски език от проф. Валерий Барсуков. Най-новите преводи - 100 стихотворения, са на японски език в стихосбирката "Юруси но хи" /Ден за прошка/ от изтъкнатата японска преводачка Мисако Маки, превела и „Диви разкази“ на Николай Хайтов.

Никола Гигов е член на Съюза на българските писатели и почетен гражданин на Смолян. Заедно със семейството си е посетил над 60 държави. По повод 80-годишния му юбилей двамата със съпругата му Елена Хайтова бяха наградени от Общобългарския комитет "Васил Левски" в Пловдив за проведените срещи под надслов "От къде извира българската сила".

Поклон пред паметта му!

Почина писателят Никола Гигов
netinfo