Арестуван посред нощ от тайните служби, руският министър на икономиката Алексей Улюкаев бе обвинен за вземане на подкуп, след като се опитал чрез изнудване да получи 2 милиона долара от могъщата петролна група Роснефт, информира АФП.

В началото на 2016: Американски представител нарече Путин корумпиран

И макар руснаците да са свикнали с шумно отразявани от медиите арести на високопоставени служители, депутати или политически кадри за корупция, в случая става дума за най-високопоставения руснак, който е задържан по такива обвинения от идването на власт през 2000 година на Владимир Путин.

Медиите и наблюдателите се опитват да изяснят дали ударът срещу Улюкаев, който е на 60 години и е в правителството от три години, е резултат на обикновена корупционна афера или пък на уреждане на сметки между клановете в Кремъл, допълва АФП.

Лавров се възмути пред Кери от обвиненията в корупция срещу Путин

Министърът, който заема ключов пост в период на икономическа рецесия, бил арестуван в понеделник вечерта, малко преди полунощ при операция на Федералната служба за сигурност или бившето КГБ. Тя е била част от разследване за корупция в голям мащаб. Улюкаев е бил задържан в момента на получаване на подкуп от 2 милиона долара за издаването на положителна оценка, позволила на Роснефт да изкупи от държавата 50,08 процента от акциите на Башнефт.

Руските следователи повдигнаха официално обвинение срещу Улюкаев за взимане на подкуп в особено големи размери чрез изнудване, съобщи говорителката на Следствения комитет Светлана Петренко. Според Ройтерс следствието е поискало Улюкаев да бъде поставен под домашен арест. Петренко уточни, че за незаконните действия на Улюкаев към правоохранителните органи са се обърнали представители на Роснефт. Министърът заплашвал Роснефт, се посочва в съобщение на Следственият комитет.

Путин: Панамските документи са опит на Запада да отслаби Русия

"Обвиняемият отправил заплахи, използвайки служебното си положение, че ще създава в бъдеще пречки за дейността на компанията", посочи Петренко. Следственият комитет съобщи, че разследването по случая продължава, уточнявайки, че сделката за купуване на акции на Башнефт от Роснефт не е поставена под въпрос.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев назначи досегашния заместник-министър на икономиката на Русия Евгений Елин за ръководител на ведомството след ареста на Улюкаев, предаде Ройтерс.

Източник: БТА