Ден на отворените врати прави Държавен архив - Ловеч
Ден на отворените врати прави Държавен архив - Ловеч / dariknews.archive

Ден на отворените врати ще се проведе на 10 октомври (понеделник) в Държавен архив - Ловеч, съобщи началникът Павлина Петрова. На тази дата архивистите от страната отбелязват своя професионален празник. Събитието в люляковия град е част от проявата, организирана от Държавна агенция „Архиви" в цялата страна във връзка с отбелязването на 65-годишнината от създаването на държавни архиви в България.

Денят на отворените врати ще започне в 11:00 ч. и ще продължи до 16:30 ч. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с дейността на архива в областта на съхраняването и опазването на документалното наследство на нашия край, да се докоснат до автентични свидетелства за историята и развитието на град Ловеч и региона, както и да видят дигиталната изложба „Държавен архив - Ловеч. Институцията, която говори с езика на документите". Всеки от гостите ще получи подарък екземпляр от издание на архива.

В Деня на отворените врати стартира и най-новата инициатива на Държавна агенция „Архиви" под мотото „Читател на годината". По този повод ще бъде отличен с награда и грамота читателят с най-голям брой регистрирани посещения в архива като потребител на архивна информация през 2015 г.