Самоук резбар представя изложба в Белоградчик
Самоук резбар представя изложба в Белоградчик / Община Белоградчик

Творецът Пенчо Костов представя първата си изложба в Художествена галерия "Вълчо Вълчев" в Белоградчик. Той е роден в София, но е неразривно свързан с белоградчишките села Салаш и Вещица, откъдето са неговите родители.

В залата, авторът представя експонати от природна пластика, дърворезба и резба върху кост. Едно хоби, с което той се занимава години наред, без да го демонстрира пред по-широка аудитория. Но идва и този момент, когато всеки творец иска да покаже това, което е сътворил, това което го е развълнувало в годините назад, и предизвикало да се докосне до длетото, резеца или четката.

Любовта към природата е тази, която го кара, излизайки сред нея да има "поглед" и "очи" да открива и вижда невероятните и причудливи коренища, които по-късно превръща в "изваяни фантазии". Стремежът му е максимално да се придържа към естествената форма, като само дообработва и изглажда материята. В някой от коренопластиките той дори вмъква и ефектно осветление.

В изложбата си Пенчо Костов представя и дърворезби. Една, от които е правил в ранните си младежки години, когато осъзнава интереса към обработката на дървото. Повечето от дърворезбите му са малки по формат с изображения на цветя, птици и животни, изпълнени не само с техническо майсторство, но и с прецизен естетически вкус. Често той вплита в резбите си елементи от мед, които подсилват ефекта и впечатлението.

Но сякаш най-изявено е умението му на майстор-гравьор върху кост и рог. Много детаилни и разнообразни са неговите ловни сцени и библейски образи, цветя, птици и животни. Обикновеният рог изпод неговите ръце се превръща в свещник, моливник или декоративна лампа. В експонатите му се вижда една изключително фина изработка, която ефектно въздейства на сетивата и чувствата.

Пенчо Костов не използва модерните оптични средства, а предпочита да работи с усет и умение, както и с прословутото си търпение, което е задължително за този вид приложно изкуство. Именно затова, твърде малко приложници се насочват да работят в тази област на резбата, защото освен талант се изисква и много търпение, коментират от Община Белоградчик.