36 жертви на атентата в Турция, ранените са близо 150 (СНИМКИ/ВИДЕО)
88038
36 жертви на атентата в Турция, ранените са близо 150 (СНИМКИ/ВИДЕО)
36 жертви на атентата в Турция, ранените са близо 150 (СНИМКИ/ВИДЕО)
  • 36 жертви на атентата в Турция, ранените са близо 150 (СНИМКИ/ВИДЕО)
  • 36 жертви на атентата в Турция, ранените са близо 150 (СНИМКИ/ВИДЕО)

41 души загинаха в тройната експлозия на атентатори камикадзе на истанбулското летище "Ататюрк", съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от световните агенции.

Сред жертвите има и турци, и чужденци, предаде АФП. Ранените са 239. Някои са в тежко състояние.

По-рано бе съобщено за 36 убити и 147 ранени.

Десетки жертви след двоен атентат на летище "Ататюрк" в Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО)

По първоначалните данни от разследването тримата атентатори камикадзе първо са стреляли по хората, преди да се взривят. Премиерът съобщи също, че атентаторите са дошли на летището с такси.

Междувременно се появиха кадри, които показват как полицай прострелва един от терористите, който преди това тича с оръжие в сградата на летището. След изстрела терористът пада на земята, изпуска оръжието и започва да се върти. В този момент явно полицаят вижда, че камикадзето се опитва да се самовзриви и започва да бяга. Секунди след това гръмва и бомбата.

Другите двама терористи са се самовзривили също, след като са били подгонени от полицията. Единият взрив е в близост до входовете на летище "Ататюрк".

Според турските власти, въпреки че е атакуван терминала за международни полети, повечето жертви са турски граждани.Въздушният трафик към летището е бил възобновен, предаде Ройтерс.

Никой засега не е поел отговорност за нападението, но на няколко пъти представители на властите, в това число и премиерът Йълдъръм казаха, че подозренията падат върху "Ислямска държава".

Премиерът заяви, че атаката показва, че тероризмът е глобална заплаха и подчерта, че е от значение, че тази атака става в момент, в който Турция постига успехи в борбата с тероризма. Той допълни, че Турция има силата и решимостта да не допусне други подобни атаки.

Ердоган: Атентат като този на „Ататюрк" може да се случи на всяко летище по света

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди атентата и призова за обща международна борба срещу тероризма. Призоваваме света, по-специално западните държави да заемат твърда позиция срещу тероризма, каза той. Ердоган изрази увереност, че случилото се в Истанбул, ще бъде повратна точка в борбата срещу тероризма.

41 жертви на атентата в Турция ранените са 239 (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
Той подчерта, че целта на атаката е била подкопаването на сигурността на Турция. За терористите няма разлика между Истанбул и Лондон, Анкара и Берлин, Измир и Чикаго, Анталия и Рим, припомни Ердоган.

Нападението беше осъдено и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който призова за засилено международно сътрудничество в борбата с подобни терористични актове, предаде Франс прес.

САЩ също осъдиха твърдо атентатите и припомниха, че подобно на атентатите на летището в Брюксел сега е било атакувано международното летище в Истанбул - символ на връзките, които обединяват света, предаде Франс прес. САЩ обещаха подкрепа за Турция, която е партньор и съюзник от НАТО. Претендентката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън каза, че атаката на летището в Истанбул само затвърждава "нашата решимост да сразим силите на тероризма и на радикалния джихадизъм по света", предаде Ройтерс.

41 жертви на атентата в Турция ранените са 239 (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Турските сили за сигурност издирват трети атентатор?

Претендентът за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп пък каза, че нападението на летището в Истанбул показва, че терористичната заплаха е по-голяма от когато и да е било, предаде Ройтерс.

"Нашите врагове са брутални и безмилостни и ще направят всичко, за да убият онези, които не се подчиняват на волята им. Ние трябва да предприемем стъпки за защита на Америка от терористите и ще направим всичко по силите си, за да подобрим сигурността, за да направим Америка безопасна", каза Тръмп.

На три летища в Ню Йорк и Ню Джърси след нападенията в Истанбул полицията вече започна да патрулира с тактически оръжия, предаде ТАСС.

Източник: БТА