След Брюксел ЕВРОПА НА ДИАСПОРИТЕ идва и в Пловдив
След Брюксел ЕВРОПА НА ДИАСПОРИТЕ идва и в Пловдив / Областна администрация - Пловдив

Международната фотографска изложба "Европа на диаспорите" гостува на Областна администрация - Пловдив. За първи път изложбата бе експонирана в Европейския парламент на 2 май по време на конференцията "Европа на диаспорите". Пловдив е първият град, от който изложбата започва гостуването си в различни европейски държави.

Експозицията илюстрира живота и наследството на еврейски, арменски, ромски и асирийски диаспори в Европа.

20-те снимки, които ще бъдат показани в Пловдив, са избрани от професионално жури на международен фотоконкурс, който се организира в Брюксел. Членове на журито са известни професионалисти като Джон Станмайер (фотограф, National Geographic), Алекс Мони (NatGeo), Артур Гонка, Татевик Равазиан (AGBU Европа), Бенджамин Фишер (EUJS ) и Висенте Родригес Фернандес (Phiren Amenca).

След Брюксел ЕВРОПА НА ДИАСПОРИТЕ идва и в Пловдив
netinfo
Изложбата ще представи творбите на 14 фотографи, избрани сред повече от 150 снимки на участници от много европейски държави.

Финалисти в конкурса са фотографиите на Андреа Танасе (Румъния), Алберто Модиано (Турция) и Максим Флора (Украйна). Голямата награда бе връчена на румънката Андреа Танасе, която ще бъде специален гост на изложбата в Пловдив.

Тя е независима фотожурналист с 15 години опит в прес фотографията. В кариерата си тя е разработвала различни теми, от новини до социални доклади и фото-документални проучвания на румънския живот и култура. Работила е за топ вестници в Румъния и си сътрудничи с големи списания и фото агенции в страната и в чужбина. Нейни снимки са публикувани в издания като National Geographic Румъния, GEO Румъния, Външна политика на Румъния, British Photo Agency, Ostphoto, Amnesty International Journal, Аrаrt Magazine, Die Welt, Die Presse и др. Андреа Танасе има диплома за комуникация и връзки с обществеността от Букурещкия университет, завършила е Институт по фотография в Ню Йорк и има завършена магистърска степен по Управление на информацията при борба тероризма в Intelligence akademi "Mihay Viteazul" в Букурещ.

След Брюксел ЕВРОПА НА ДИАСПОРИТЕ идва и в Пловдив
netinfo
Специални гости на изложбата ще бъдат и създателят на Двор на кирилицата, арменецът Карен Алексaнян, Почетният консул на Република Армения в гр. Пловдив Ехиязар Узунян и инж. Светльо Калев - председател на Шалом - Пловдив.

След Пловдив изложбата ще продължи пътя си в различни европейски държави. Следващата спирка е Италия, където ще бъде част от фестивала "Faito Doc Festival" в Монте Файто до Неапол. През месец септември експозицията ще бъде в Барселона (Испания), през октомври в Букурещ (Румъния).

Областният управител Здравко Димитров ще открие официално изложбата "Европа на диаспорите" от 17 часа във фоайето на Областна администрация - Пловдив. Организаторите са предвидили и скромен коктейл.