Дания ще криминализира действията на проповедници на насилие
Дания ще криминализира действията на проповедници на насилие / Guliver/Getty Images

Дания ще въведе наказания за проповедници, които насърчават извършването на криминални деяния и ще състави "черен списък" на такива "проповедници на омраза" в страната, съобщи днес правителството в Копенхаген, цитирано от Ройтерс. Решението е провокирано от излъчен неотдавна по датската телевизия документален филм за имами, които призовават към незаконни действия, съпроводени с насилие.

Филмът, заснет със скрита камера в датски джамии, показва ходжи, които настояват за телесни наказания на деца, за пребиване с камъни или налагане с камшик на неверни съпруги, и изискват жените да се подчиняват на желанията за секс на съпрузи насилници.

"Ще криминализираме подобни наказуеми деяния в религиозното образование", каза министърът на вероизповеданията и културата Бертел Хордер. Това няма да противоречи на датската конституция и на международните конвенции, добави той.

"В Дания съществуват паралелни общества, които за съжаление нанасят голяма вреда, особено на младите хора", каза министърът, като отбеляза, че "Ислямска държава" набира в Дания повече бойци джихадисти от всяка друга страна от ЕС, освен Белгия.

Ще бъде съставен и публично оповестен списък на лицата, за които се знае, че проповядват на "езика на омразата", и ще им бъде забранено да влизат в Дания. Ще има отделен списък на подобни лица - граждани на ЕС, които ще бъдат поставени под наблюдение.

Източник: БТА