Ученици се включиха в дискусия за съдбата на видни търновци, участвали в Априлското въстание
Ученици се включиха в дискусия за съдбата на видни търновци, участвали в Априлското въстание / DarikNews.bg, архив

Дискусия, посветена на 140- годишнината от Априлското въстание, се проведе днес в музей “Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново. Инициативата е на Младежкия дом в старата столица и е подкрепена от Регионалния исторически музей.

Темата на форума е “Участието и съдбата на хора от търновския край в Априлското въстание”. Програмата включваше разглеждане с екскурзовод на музей “Затвор”. “Идеята е да поговорим там за видните личности, които са участвали в борбите за освобождение и затова са били затворени от турските власти. След това са съдени в сградата на Учредителното събрание, която по това време е била конак”, обясни Емил Врежаков, уредник в Регионалния исторически музей.

Програмата включва още дискусия с историка проф. Петко Петков, дискусия и разглеждане на залата, в която е съден Бачо Киро. “Вероятно ще дойдат младежи, чиито деди са били участници в тези събития. Надявам се да открием наследници на възрожденски родове сред тях”, каза Емил Врежаков.

Той изтъкна, че младите хора не трябва да забравят за важната роля на Априлското въстание в борбата за свобода на българите. “Те трябва да знаят, че въстанието е избухнало преждевременно и не всички революционни окръзи са били подготвени за него. Въпреки това обаче то е успешно, тъй като благодарение на него се е свикала Цариградската конференция, а след това е дадено началото на поредната Руско- турска война, която този път е освободителна за България”, подчерта историкът.