Тежки боеве с танкове и артилерия избухнаха тази нощ между арменски и азербайджански сили по фронтовата линия в сепаратисткия анклав Нагорни Карабах в Азербайджан, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Двете страни се обвиниха взаимно за нарушаването на прекратяването на огъня и съобщиха за жертви.

В стълкновенията в зоната на карабахския конфликт загинаха 12 военнослужещи от въоръжените сили на Азербайджан, съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на азербайджанското министерство на отбраната.

Според военни източници в Нагорни Карабах арменската противовъздушна отбрана е свалила азербайджански хеликоптер, но Азербайджан отрече, посочва Ройтерс.

Министерството на отбраната в Ереван съобщи, че азербайджанските сили използвали бойни самолети, танкове и артилерия, за да навлязат в Нагорни Карабах. Арменското министерство заяви, че "азербайджанските власти носят цялата отговорност за рязкото засилване на напрежението".

Путин зове за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Според азербайджанското министерство на отбраната боевете избухнали, когато арменските сили изстреляли артилерийски снаряди и мини през фронтовата линия. Говорител на министерството каза пред АП, че някои от снарядите попаднали в райони, населени с цивилни.

Президентът на Армения: Няма военно решение на конфликта в Нагорни Карабах

Двете страни съобщават, че боевете продължават и в събота, предаде Франс прес.
Войната за Нагорни Карабах - анклав в Азербайджан, контролиран от арменски сили и местни етнически арменци - започна през 1991 г., след разпадането на Съветския съюз, напомня Ройтерс. В нея загинаха около 30 000 души. През 1994 г. огънят бе прекратен, но на преговорите за уреждане на конфликта няма напредък.

Азербайджан, който има значителни петролни залежи и чийто бюджет за отбрана е по-голям от целия бюджет на Армения, периодично заплашва, че ще превземе със сила сепаратисткия Нагорни Карабах, ако преговорите не дадат резултат, добавя АФП.

Източник: БТА