Сериозни бонуси за фирмите от Плевен и Ловеч в санирането по Енергийна ефективност
Сериозни бонуси за фирмите от Плевен и Ловеч в санирането по Енергийна ефективност / dariknews.archive

Областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч са приоритетен район за финансиране на фирми по новата програма "Енергийна ефективност" на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това стана ясно по време на дискусия във Враца, на която бяха представени възможностите за финансиране по новата програма.

Дружествата от региона, които кандидатстват с проекти, ще получават бонус точки. Така, ако фирмите са с от 1 до 50 човека, безвъзмездната финансова помощ ще е 70 %. В случаите, когато са между 50 и 250 човека грандът е 60 на сто.

Това е единствената програма, която дава възможност за финансиране на санирането на промишлени сгради. По нея могат да се закупят също машини и оборудване. За да станат фирмите допустими реципиенти по тази програма, трябва задължително да бъде извършен енергиен одит от лицензирани фирми. Това е разход, който ще бъде възстановен до вече споменатите размери.

В срещата взеха участие представители на фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми източници", и на консултантски компании и фирми от региона.