2000 удара с камшик и 10 години затвор за атеист в Саудитска Арабия
2000 удара с камшик и 10 години затвор за атеист в Саудитска Арабия / Thinkstock/Getty Images

Саудитски съд осъди 28-годишен мъж на 2000 удара с камшик и 10 години затвор за това, че изразил своя атеизъм в стотици съобщения, които написал в социалните мрежи.

Информацията за случилото се беше разпространена от в. „Ал Уатан".

Затвор и 800 удара с камшик за палестински поет в Саудитска Арабия

Мъжът, чието име не се споменава, признал, че е атеист, но отказал да се покае и казал, че това, което е писал, са негови собствени убеждения. Вестникът допълва, че „религиозната полиция", в чиито задължения влиза наблюдението на социалните мрежи, открила над 600 съобщения, отричащи съществуването на Бог, пълни с подигравки по отношение на сурите в корана и обвинения в лъжа на всички пророци. Те се натъкнали и на твърдения на мъжа, че проповедите на пророците подхранват враждебните действия. Освен посочените по-горе наказания съдът постанови и парична глоба в размер на 20 000 риала (около 5080 евро).

500 удара с камшик и 1 година затвор заради богохулство

През 2014 г. в страната бяха въведени серия от нови закони, които третират атеистите като терористи, сочи публикуван доклад на Хюмън райтс уоч. Посредством поредица от кралски декрети и голяма част от новото законодателството, с цел справяне с тероризма като цяло, крал Абдула се опита да ограничи всички форми на политическо несъгласие и протести, които могат да "навредят на обществения ред".

Член първи от новите разпоредби определя тероризма като "призив към атеистично мислене във всякаква форма или поставяне под въпрос основите на ислямската религия, на които се основава тази страна".

Източник: БГНЕС