Виктория Нюланд: НАТО да разположи командни пунктове в шест европейски страни
Виктория Нюланд: НАТО да разположи командни пунктове в шест европейски страни / БГНЕС

Американският помощник-държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд заяви, че стабилността на Балканите зависи от продължаването на политиката на отворени врати на НАТО и ЕС. Говорейки за откритите балкански въпроси Нюланд поиска през 2015 година да бъде постигнат напредък и при решаването на статута на остров Кипър.

НАТО трябва да разположи командни пунктове и да създаде войски за бързо реагиране в шест европейски страни, заяви Виктория Нюланд.

"Ние трябва възможно най-бързо да създадем командни и контролни центрове във всичките шест страни по фронтовата линия", подчерта дипломатката, без обаче да уточни кои са въпросните държави. Според Нюланд всичките страни от НАТО трябва да изпълняват взаимните задължения и да дадат своя принос за създаването на нови "сили за бързо реагиране, които бързо да отговарят на предизвикателствата в проблемни точки".

Тя подчерта, че НАТО е отбранителна организация, чиято цел е да се противопоставя на агресии, но че ако тази политика не работи, съюзът трябва да бъде в готовност. Призовавайки страните от НАТО да изпълняват задълженията си за принос в съюза, Виктория Нюланд призна, че някои членки "вече са готови да се изплъзнат" от ангажиментите си.

Източник: БГНЕС