Турският шофьор отива на съд за катастрофата край с. Смолянвци.
Турският шофьор отива на съд за катастрофата край с. Смолянвци. / netinfo
Окръжната прокуратура в Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу турския гражданин Серкан Ч. Мъжът работил като шофьор на товарен автомобил. Той системно пътувал в Европа, като преминавал транзитно през България, поради което познавал пътната мрежа в страната. На 03.05.2017 г. пътувал по маршрут от Германия за Турция през България, като управлявал товарен автомобил – седлови влекач марка DAF и прикачено към него ремарке.
 
Около 19 ч. обвиняемият наближавал района на с. Смоляновци, обл. Монтана. Пътната обстановка била усложнена, валял дъжд и настилката била мокра и хлъзгава. Въпреки това водачът на ТИР-а шофирал със скорост от 98 км /ч, при положение, че за този тип превозни средства е в сила ограничение от 70 км/ч при движение извън населено място.
 
Половин час по-късно, непосредствено преди с. Смолянци, на пътния участък предстояло изкачване и продължителен десен завой за товарния автомобил. Освен, че управлявал с превишена скорост, обвиняемият Серкан Ч. навлязъл в лентата за насрещно движение, където в същия момент навлизал в завоя и се движел автобус, превозващ пътници по маршрута София – Белоградчик.
 
Когато забелязал автобуса в насрещната лента, шофьорът на ТИР-а задействал спирачната система и направил рязка маневра - завой надясно, но ремаркето на товарния автомобил се поднесло странично наляво и със задната част останало в лентата за насрещно движение. Последвал силен, неизбежен, почти челен удар на автобуса със задната част на препречилото му пътя ремарке на товарния автомобил. Сблъсъкът бил толкова силен и внезапен, че изхвърлил автобуса от пътното платно, вследствие на което същият смазал крайпътната ограда (предпазните мантинели) и се преобърнал в намиращата се в съседство крайпътна нива.
 
В резултат на тежкото пътно-транспортно произшествие загинала пътничка в автобуса, а на множество лица били причинени средни телесни повреди, в това число и на жена в напреднала бременност.
 
Обвиняемият Серкан Ч., който понастоящем е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в Софийския затвор, не се признава за виновен по предявеното обвинение, като счита, че няма вина за произшествието.
 
Предстои насрочване на първо съдебно заседание по делото.