Писмото
Писмото / Дарик Враца
Кой ще понесе отговорност за дълговете на медицинското заведение, питат от федерацията на синдикатите в здравеопазването?
Федерацията на синдикатите в здравеопазването застава като един зад исканията и протестите на колегите си от врачанската болница и предупреждава, че нейната съдба могат да последват и други лечебни заведения в страната.

Кой ще понесе отговорност, че във XXI век жителите на един областен град няма къде да се лекуват. Кой е виновен за натрупването на задължения в МБАЛ „Христо Ботев ” – АД и ще понесе ли наказание. Къде е държавата, която винаги е била в съвета на директорите на здравното заведение?

Това се казва в остро писмо на най-голямата здравна синдикална структура в страната ФСЗ към КНСБ, изпратена до премиера, здравния министър, председателят на парламента и общинското ръководство във Враца.

„Работещите в болницата нямат никаква вина за натрупаните през годината задължения. През съвета на директорите са преминали зам. министър, отговарящ за лечебната дейност, министър на здравеопазването, областен управител на гр. Враца, кмет на гр. Враца, председател на Общинския съвет на гр. Враца. Въпросът към всички тях е защо са натрупани тези дългове и ще има ли санкции за виновните“, питат медиците.

Според тях е недопустимо в XXI-ви век да се затвори областна болница.

Според синдиката в здравеопазването трябват адекватни мерки от страна на управляващите, за оздравяване и адекватно финансиране на държавните и общински болници, защото след болницата Враца и Ловеч, същата съдба може да последва всяка друга областна и общинска болница.
 
Абсурдно е когато държавния бюджет има преизпълнение на приходната част с милиард и половина лева, жителите на цели области да останат без качествени здравни грижи. Не може и не бива жителите на България да се лекуват само в София и Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, завършват медиците, които изразяват готовност на всякакви мерки за подкрепа на врачанските си колеги.
                                                                      
 
 
КНСБ