В лагера „Белене“  младежи от региона почетоха паметта на жертвите на тоталитаризма 
В лагера „Белене“  младежи от региона почетоха паметта на жертвите на тоталитаризма  / netinfo
За пореден път младежи от региона посетиха остров Персин край Белене, за да почетат паметта на невинните жертви на комунистическия режим. На мястото на втория обект на концентрационния лагер, превърнал се в зловещ символ на диктатурата, младите от МГЕРБ – Велико Търново и Свищов се включиха в тазгодишното национално поклонение в памет на жертвите. Събитието, в което участваха евродепутатът Андрей Ковачев, вицепремиерът Симеонов, членове на Съюзите на репресираните от комунистическия режим, народни представители и представители на местната власт от няколко общини, бе под надслов „Белене – европейско място на памет“.

„За много млади хора Белене не говори нищо, но ние сме убедени, че трябва да знаем и помним историята си – заради паметта на невинните жертви, но и в името на това, като народ, никога в бъдеще да не допускаме подобни издевателства“, коментира областният лидер на МГЕРБ и общински съветник в старата столица Георги Недев.  

"Преди 69 години тук (т.нар. Втори обект) е поставено мястото на най-големия лагер за противници на БКП. Хиляди са преминали през това място. Мнозина са оставили костите си тук. Други са оцелели в опита да бъдат пречупени с наложения нечовешки режим. Но ние сме тук, за да помним!“, заяви пред стотиците присъстващи евродепутатът Андрей Ковачев.

„Мемориалът, който ще бъде изграден, ще бъде истинско европейско място за памет. Имаме огромното желание да покажем на нашите европейски приятели, че тук в България са се случвали ужасни неща, но българският народ не е приел комунистическата диктатура 44-та година доброволно, а с огромно насилие и жестоки репресии“, каза д-р Ковачев.

Панихида в памет на жертвите отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Официално бе представена пътуващата изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” на разследващия журналист Христо Христов.