От днес стартира полицейска акция Светлина
От днес стартира полицейска акция Светлина / netinfo

Традиционната полицейска акция „Светлина” ще се проведе отднес до 19 ноември, съобщиха от Сектор Пътна полиция КАТ към ОДП – Велико Търново. Целта на акцията е ограничаване на рисковите фактори за пътно-транспортни произшествия през есенно-зимния период с рисковите групи участници в движението. Статистиката сочи, че през този сезон броят на убитите при катастрофи пешеходци достига 40 %. От днес водачите на моторно-превозните средства за задължени да ги управляват с включени къси светлини на фаровете и през светлата част от денонощието.

Пътните полицаи активно ще контролират изправността на осветителните системи и сигнализацията на пътните превозни средства, включително и на велосипеди, каруци и малогабаритна селскостопанска техника.

Съвместно с представители на общините ще се извърши оглед на уличното осветление в населените места и ще се изготвят конкретни предложения за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа с повишена опасност за произшествия с пешеходци- улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези.

От 1 до 9 ноември включително е предупредителният период на акцията, през който контролните органи ще обръщат внимание на водачите за отстраняване на неизправности по осветителните системи, устройствата за измиване на предното стъкло и подмяната на износени гуми, без да се налагат санкции. След десети този месец пътните полицаи ще налагат глоби на нарушителите, в размер от 50 до 150 лева, по Закона за движение по пътищата.

За периода от 1 ноември 2007 до 31 март 2008 г. на територията на Великотърновска област са регистрирани 111 ПТП , с 10 убити и 142 ранени. По причина “Блъскане на пешеходец” са станали 31 пътни произшествия с 1 убит и 30 ранени граждани. През този период на годината се увеличават и произшествията с мотоциклети, велосипеди, каруци и малогабаритна селскостопанска техника, движещи се в тъмната част от денонощието с неизправна светлинна сигнализация.