път Вардим
път Вардим
На 14 юни в Свищов официално стартира дългоочакваният ремонт на Републикански път II-52, от границата с община Ценово към Свищов. Директорът на Областно пътно управление Велико Търново инж. Венцислав Ангелов и кметът на Свищов Генчо Генчев посетиха мястото, от където ще започнат строителните работи и където вече беше премахната част от храстовата растителност по банкетите. Кметът на Свищов каза, че започва първи етап от участъка, който ще бъде ремонтиран основно. Ще бъдат положени няколко слоя асфалт, пътят ще бъде изравнен и нивелиран, като за финал ще бъде положен и износващ слой плътна асфалтобетонна смес, за която е характерно, че при правилно полагане и уплътняване, не пропуска вода и е високо еластична. Банкетите ще бъдат направени отново и ще бъдат поставени колектори. „Касае се за един голям, мащабен ремонт на стойност 4.1 млн. лв.“, подчерта Генчо Генчев. 

Паралелно с ремонта на отсечката от първия етап, която ще обхване границата с община Ценово до гробищния парк на село Вардим, ще започне проектирането и на втория участък, от гробищния парк на село Вардим до град Свищов. На местността „Паметниците“ мостовото съоръжение е компрометирано и с нестабилни основи, за там ще са необходими доста съгласувателни процедури и уреждане на сервитутни права. „Всяко едно мостово съоръжение върви с отделна проектна документация и отделно проектиране - като изцяло ново съоръжение. Това ще отнеме време и затова се започва от участъка Ценово – Вардим, като успоредно с него ще се изкърпи втория етап на пътя Вардим – Свищов, за да може да се пътува спокойно, докато започне и неговият основен ремонт.“, обясни пред журналисти Генчо Генчев.

Той поясни, че първоначално крайният срок на изпълнение за първия етап е бил 27 юли, но поради забавяне на старта с два месеца, се очаква пътят да бъде завършен до средата на месец септември 2019 година. Изпълнител е фирмата „Пътни строежи“, която е с богат опит и разполага с необходимата техника за извършването на мащабния пътен ремонт.
Инж. Ангелов информира, че от днес е въведена временно организация на движението по път 92, съгласувано с КАТ и областно управление на АПИ. Движението ще се осъществява в едната лента със светофарна уредба, която да регулира дейностите по ремонта на участъка. Полагат се усилия да се насочи трафикът през селата Павел и Совата, за да може да се минимизира движението на автомобили по ремонтирания участък.

Кметът на Свищов Генчо Генчев изказа искрени благодарности към зам.-министър Николай Нанков, който миналата година в качеството си на министър на Регионалното развитие и благоустройството посети Свищов, обеща започването на този ремонт и той вече е факт. „Благодаря и на правителството в лицето на премиера Бойко Борисов, както и на областното и национално ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“, защото искам да подчертая, че това не са средства по европейски проекти, а са средства от Републиканския бюджет, които са насочени към пътна мрежа в нашата община.“, допълни още той.

Припомняме, че лошото състояние на 18,6 километровия път от години е сериозен проблем за жителите на град Свищов и село Вардим, което е предпоставка за редица пътнотранспортни произшествия. Вследствие на системното и аргументирано настояване от страна на общинското ръководство, бяха предприети необходимите действия и стартът на неговият ремонт вече е факт.