съд присъда
съд присъда / ThinkStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Велико Търново внесе в Съда обвинителен акт срещу 33-годишен мъж, нарушил правилата за движение и причинил произшествие, при което са загинали трима човека и са ранени двама.

Обвинението срещу Бисер А. е за това, че на 26.11.2016 г., около 01,30 часа, на път от гр.Долна Оряховица към гр. Лясковец, при управление на лек автомобил „Форд Мондео“, нарушил правилата за движение по пътищата, като извън населено място се движел със скорост от 110,7 km/h, /при ограничение до 90 km/h/ и допуснал пътно транспортно произшествие със спрелия в неговата пътна лента лек автомобил „ВАЗ 2121“, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на намиращите се на пътното платно зад лекия автомобил  Марио Н., Николай П. и Тони П. и причинил средни телесни повреди на Данчо К. и на пътуващия в неговата кола Тодор К. Деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 1,28 на хиляда и случая е особено тежък. Престъпление по чл.343, ал.4,  вр. чл.343, ал.3, вр. чл.342 от НК.

Условна присъда и 5000 лева глоба получи добричлия, държал наркотици с цел разпространение

През нощта на 25.11.2016 г. срещу 26.11.2016 г. обвиняемият управлявал лек автомобил „Форд Мондео“ в селата Върбица, с. Горски долен Тръмбеш и с. Петко Каравелово, където бил със свои приятели и употребили алкохол и наркотични вещества. Около 01.30 часа лeкият автомобил, управляван от обвиняемия, се движел със скорост  110,7 km/h в посока към гр. Лясковец. В същото време лек автомобил „ВАЗ 2121”  бил преустановил движението си и пътуващите в него четирима души  /пострадалите  Данчо К., Марио Н., Николай П. и Тони  П./ били излезли от него, с цел организиране  извличането  на лек автомобил „Опел Корса”, който малко преди това бил самокатастрофирал и се намирал върху банкета и канавката.

Условна присъда за шофьор, причинил смъртта на велосипедист

Когато приближил автомобилите обвиняемият възприел светлинните петна на фаровете на „ВАЗ”, но не реагирал на възникналата ситуация и продължил движението на автомобила  в дясната страна, в резултат от което настъпил челен удар. В този момент зад задната част на л.а.“ВАЗ“, непосредствено до него се намирали четирима човека и ударът за тях бил косвен, чрез л.а. „ВАЗ“. В следствие на удара трима от мъжете  получили тежки съчетани травми, в резултат на които настъпила смъртта им, а на четвъртия мъж  били причинени телесни повреди. От катастрофата пострадал и пътуващият на задната седалка във форда  Тодор К. Пострадал и обвиняемият, като получил счупване на бедрена кост. Проверката установила и наличие на алкохол в кръвта на обвиняемия.

Бисер А. е осъждан. Предстои насрочване на делото за разглеждане от Съда.