Условни присъди  за грабеж, извършен преди близо 15 години
Условни присъди за грабеж, извършен преди близо 15 години / netinfo

Варненският окръжен съд одобри три споразумения за условни присъди, постигнати между Емил М., Ангел Ст. и Диян Г. от село Синдел, Варненска област и прокуратурата за брутален грабеж, извършен преди повече от 14 години. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. Най-голямото по размер наказание - три години лишаване от свобода, отложено с 5 години изпитателен срок, е получил Емил М., замислил и организирал набега. Ангел и Диян са се споразумели за присъда от 1 година лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с 3 години.

Тримата мъже са признали вината си затова, че на 14 май 1995 година в с.Синдел ограбили златен синджир, златен накит и златен пръстен от Илиян В. Мъжете се срещнали в заведението на Диян и след като пийнали, Емил забелязал златните накити на пострадалия. Споделил плановете си с другите двама. Диян осигурил яке, което да прикрие лицето на нападателя, а Ангел охранявал акцията, проведена часове след полунощ. Бруталното нападение и побоят над Илиян извършил Емил. Съпротивата на пострадалия била сломена с удар с предварително приготвена тухла, с която нападателят размазал лицето на Илиян. Последвали и други удари, които предизвикали счупване на носа, както и на двете лъчеви кости. Съдебно-медицинската експертиза установила, че средната телесна повреда предизвикала трайно затруднение за движението на двете ръце на пострадалия.

Делото е било спирано и възобновено отново заради дългогодишното отсъствие на двама от подсъдимите, работили в чужбина. Тримата солидарно ще заплатят 1000 лв обезщетение за причинените щети на пострадалия, заедно със законната лихва от датата на престъплението.