Пържолата не заразява със свински грип, твърди вирусолог
Пържолата не заразява със свински грип, твърди вирусолог / netinfo

Консумацията на свинско месо не може да доведе до заразяване със свински грип. Това заяви за Дарик д-р Светла Станева, шеф на Дирекция "Надзор на заразните болести" към РИОКОЗ-Варна. Мутиралият щам H1N1 се предава от човек на човек. Единственият начин за заразяване със свински грип е като при всички респираторни заболявания – по въздушно-капков път, обясни д-р Станева.

Симптомите на свинския грип са като при другите видове инфлуенца – внезапно остро начало с висока температура над 38 градуса, отпадналост, болки по тялото, главоболие и виене на свят. В отделни случаи може да се наблюдава и гадене и повръщане.Специфична защитна сила срещу свинския грип няма, но антивирусните препарати от най-ново поколение - тамифлу и реленца, могат да осигурят някаква защита от вируса. Тези, които са си направили противогрипна ваксина в началото на зимния сезон, имат малко повече защита срещу новите варианти на грипа, посочи д-р Станева.

Фактът, че повечето от заразените са млади хора на възраст от 25 до 45 години, най-вероятно се дължи на това, че по-възрастните вече са боледували от някои от вариантите на вируса, обясни специалистът от здравната иснпекция.

В България не се внася свинско месо от Мексико, съобщиха вчера от Националната ветеринарномедицинска служба. От вчера по разпореждане на директора на службата д-р Йордан Войнов бе засилен контролът на всички гранично-пропускателни пунктове в страната, за да се предотврати евентуалното пренасяне на опасния вирус. Граничните полицаи ще проверяват ръчния багаж на пристигащите от Мексико, САЩ, Канада и Япония, за наличие на продукти от свинско месо.