Осигуряват временна заетост за 236 безработни от областта
Осигуряват временна заетост за 236 безработни от областта / netinfo

236 безработни от област Варна ще бъдат включени в регионални програми за заетост за срок от 9 месеца, съобщи областният управител Данчо Симеонов. За осъществяването на проектите са нужни малко над 644 000 лв. от държавния бюджет.

Регионалните програми за заетост са предназначени за съкратени служители, безработни, които не са регистрирани в бюрата  по труда, лица, които не подлежат на социално подпомагане, безработни младежи до 29 години или лица над 50-годишна възраст и др. В областната комисия по заетост са представени 13 такива регионални програми.

Проектът на Община Варна е на стойност 159 600 лв., от които 109 600 лв. ще са от държавния бюджет. Програмата е свързана с поддръжка и ремонт на детски площадки, почистване на обществени терени и озеленителни дейности на територията на Морската градина. Очаква се за срок от два месеца да бъдат обучени 10 безработни лица за професията „работник в озеленяването”, като ще им бъде осигурена заетост за следващите седем месеца. В проекта ще се включат и още 30 човека за срок от девет месеца. Обект на програмата са както безработни, отпаднали от системата за социално подпомагане, така и лица, които не са регистрирани в Бюрото по труда и не търсят работа.

Община Долни чифлик предвижда обучение на 15 лица, които от дълго време са безработни, както и на безработни над 50-годишна възраст по професия „работник в строителството”. След обучението, ще им бъде осигурена заетост за седем месеца в дейности по ремонт, почистване и поддържане на хигиената на пенсионерските клубове в населените места на общината. Необходимата сума за реализация на проекта е малко над 57 000 лв., от които почти 48 000 лв. ще са от държавния бюдежт.

Регионалната програма на Община Девня - „Поддържане на археологическите паметници под открито небе на територията на резерват „Марцианополис”, е насочена към подобряване облика на населените места в региона. Предвижда се обучение по професията „работник в строителството” и последваща заетост за срок от осем месеца на 10 продължително безработни лица, които ще поддържат зелени площи. Необходими за целта са 33 864 лв., от които 26 264 лв. – от държавния бюджет.